Nereguli de aproape 80.000 lei descoperite de Curtea de Conturi la spitale si medicii de familie din judet

Costel Lupascu
Costel Lupascu

Curtea de Conturi a constatat, in urma unui control facut in luna august, mai multe nereguli la furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Cele mai mari debite au fost constatate la unitatile spitalicesti, unde prejudiciul se ridica la 52.000 lei, dar si la medicii de familie, cu un prejudiciu de 22.000 lei. Controlul a vizat serviciile medicale efectuate in anii 2011-2012. Potrivit reprezentantilor CAS Botosani, Curtea de Conturi a constatat ca unii medici de familie au eliberat retete in timp ce asiguratii lor erau internati la spital sau au raportat servicii fictive, respectiv au raportat consultatii care erau facute in fapt numai din pix. La spitale s-au constat internari fictive. Nereguli au fost depistate si la retetele compensate si gratuite, prejudiciul in acest caz fiind de aproape 10.000 lei.

Debitele au fost constatate de Curtea de Conturi. La randul sau, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a verificat realitatea constatarilor. Am verificat medicii de familie si unitatile spitalicesti si am constatat ca la medicii de familie au declarat servicii si eliberat retete in timp ce asiguratii lor erau internati in spital. Avem un caz care figureaza ca externat pe data de 7 septembrie 2012 si el de fapt este externat, raportat de spital, pe 2 octombrie 2012. Acesta aproximativ o luna a figurat fictiv ca internat in spital. La acest pacient valoare este de 5412 lei. Este bolnav cronic. Sunt responsabili cei de la unitate spitaliceasca care au decontat spitalizare, hrana, medicamente, cazare. Nu au facut fisa de externare la timp„, a spus Costel Lupascu, presedintele CAS Botosani.

Sumele care trebuiesc recuparate de la cei 150 de medici de familie se situeaza intre 9 si 800 lei. Debitele vor fi retinute atat medicilor cat si spitalelor din serviciile efectuate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *