Vezi povestea unei tinere actriţe din Botoşani care munceşte degeaba la Iaşi

Expresia „de dragul artei” nu mai este de mult timp valabila in zilele noastre. Tinerii pasionati de arta dramaturgica ajung sa constate, cu dezamagire, ca la final de facultate, drumul pana la scena este lung si anevoios. Primele obstacole apar chiar din partea institutiilor de cultura care ar trebui sa le ofere un sprijin si sa ii promoveze. De cele mai multe ori, Teatrul National nu-i ajuta deloc pe tinerii absolventi din Iasi. O tanara actrita, ce si-a dat licenta anul acesta, e hotarata sa plece in alt oras, deoarece nu vede vreun viitor in Iasi. „La Iasi nu e de stat. Simt ca teatrul nu are nevoie de mine. Eu am nevoie de mai mult sprijin. La castinguri nici nu au loc tinerii„, spune Loredana Cosovanu, o actrita care in ultimii doi ani de facultate a jucat in sase spectacole, patru dintre ele la Teatrul National, fiind mai activa decat toti colegii sai.

Originara din Botosani, Loredana e o fata plina de viata, are 22 de ani, ii place sa se uite la seriale, sa citeasca si e pasionata de teatru. Parintii o sprijina, chiar daca la inceput au sfatuit-o sa se apuce de-o meserie serioasa, si vin la toate spectacolele ei. Acum repeta pentru „Gala tanarului actor – Hop”.

In primele doua piese la Teatrul National din Iasi a jucat pro-bono, iar in piesele regizorului pe care-l respecta cel mai mult, Radu Afrim, unde doar norocul a facut sa fie aleasa, spune ea modesta, a castigat foarte putin. Dupa doua luni de repetitii pentru piesa „Visul unei nopti de vara”, in care Loredana a jucat rolul principal, a primit doar un milion pentru fiecare reprezentatie. „Simt ca isi bat joc de mine, dupa doua luni de repetitii pentru care nu sunt platita, ajung sa joc in cinci spectacole, iar ca sa iau banii astia trebuie sa astept cat vor ei. Oriunde e mai bine. La Timisoara colaboratorilor li se platesc si repetitiile. Nu stiu de celelalte orase, dar eu vreau sa merg in Bucuresti, unde exista mai multe oportunitati”, spune actrita.

A refuzat sa joace in telenovele

A incercat sa se angajeze la o librarie, insa programul ii era prea incarcat si a renuntat. I s-a propus sa joace in telenovele, dar ar fi trebuit sa renunte la teatru si la facultate ca sa mearga in Bucuresti si nu a fost de acord. Daca nu ar avea cum sa faca teatru, spune ca ar accepta orice. La Ateneul Tatarasi a castigat mult mai bine decat la Teatrul National, pana si cu piesa pentru licenta, in care a jucat alaturi de un coleg, iar publicul putea dona cat voia. „Fac teatru din pasiune, dar nu pot sa traiesc din banii parintilor toata viata„, spune actrita. Cum toate locurile din teatru sunt ocupate, iar angajari nu se mai fac, Iasul este un oras in care un tanar absolvent de teatru nu are nicio sansa la un trai decent.

Adi Carauleanu, director artistic in cadrul Teatrului National, o considera pe Loredana o tanara de perspectiva. „E la inceput de drum si e pe un drum bun. Cred ca e foarte bine ce face”, declara directorul. Despre stagiunea viitoare el spune ca, la inceputul lui septembrie, Alexandru Dabija va incepe repetitiile pentru piesa „Iasii în carnaval ” de Vasile Alecsandri. „Premiera va fi la inceputul lui octombrie, totodata deschiderea stagiunii si deschiderea oficiala a salii mari. Silviu Purcarete va mai face un spectacol la Iasi, iar in cele trei sali de spectacole de care ne-am folosit anul acesta vor continua sa fie reprezentatii”, a spus Adi Carauleanu.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *