Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, afirmă că mâncarea din spital nu este un moft, ci este, în primul rând, terapie nutriţională, iar în al doilea rând, o formă de respect – respectul sistemului, al spitalului şi al managerului pentru pacient.
„Am spus de fiecare dată, şi o repet şi astăzi: mâncarea din spital nu este un moft. Este, în primul rând, terapie nutriţională, iar în al doilea rând, o formă de respect – respectul sistemului, al spitalului şi al managerului pentru pacient”, spune Rogobete.
Ministrul susține că modul în care este preparată, servită şi prezentată masa spune foarte mult despre grijă, demnitate şi responsabilitatea faţă de oameni.
„Mă bucur să văd tot mai multe spitale care pun preţ pe această formă de respect şi îşi îmbunătăţesc bucătăriile, meniurile şi condiţiile de servire. Da, ştiu că mai sunt spitale unde lucrurile nu stau bine – primesc zilnic mesaje în formularul electronic al pacientului de pe site-ul Ministerului Sănătăţii – şi vă încurajez să continuaţi să semnalaţi aceste situaţii”, afirmă ministrul.
Rogobete a dat exemplul proiectului „Gustos şi Sănătos”, derulat de Asociaţia „Din grijă pentru copii”, în cadrul căruia chef Radu Darie a gătit mâncare gustoasă şi sănătoasă, alături de copiii internaţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.
„Pentru Chef Darie a fost simplu. Pentru copii, a însemnat enorm. Spitalul de Pediatrie din Piteşti este unul dintre aceste exemple. Un spital care funcţionează pe excedent bugetar, care investeşte banii în reabilitarea secţiilor, achiziţia de echipamente medicale şi, iată, în îmbunătăţirea modului în care este preparată şi servită mâncarea pacienţilor. Un spital al cărui management arată, zi de zi, că se poate. Încrederea ne face bine. Şi cred mult în acest lucru”,spune ministrul Sănătăţii.
De la jumătatea lunii iulie este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale.




























