Botoşăneanul anonim în ţară, vedetă peste hotare

Joe Rusi
Joe Rusi

Alături de el, Ovidiu Cernăuţeanu şi Bogdan Ota sunt botoşănenii mai cunoscuţi în lume decât acasă. Toţi trei au ceva în comun: muzica şi ţara care i-a adoptat, Norvegia.

Puţini români ştiu cine este Mircea Joe Rusi, însă dacă rosteşti acest nume în ţările nordice sau chiar în cluburile de blues din Statele Unite ale Americii şi Canada o să ai surpriza să afli că botoşăneanul de 38 de ani este extrem de cunoscut şi apreciat.

A ajuns în Norvegia când avea 25 de ani şi în scurt timp a reuşit cu vocea şi chitara sa să cucerească primele locuri în topurile de blues din Peninsula Scandinavă. Înainte de asta a cântat în ţară cu diferite formaţii prin cluburi, în Bucureşti şi pe litoral, unde l-a întâlnit pe Ovidiu Lipan Ţăndărică care l-a încurajat să plece în străinătate dacă vrea să facă carieră.

Profesor de blues
„După ce am susţinut un recital la Clubul Phonix din Constanţa, Ţăndărică a rămas fără glas. A venit la mine şi mi-a spus că ori cânt româneşte, ori să plec în afară pentru că în ţară nu am nicio şansă să ajung mai sus. Toată lumea cânta în acea vreme muzică pop, iar blues-ul era apreciat doar în anumite cluburi. Puteam să plec oriunde, dar întâmplarea a fost că un prieten mergea în Norvegia şi aşa am ajuns în această ţară. Am devenit foarte cunoscut şi am ajuns să fiu chemat să cânt şi în Groenlanda. Câştigam la acea vreme 5.000 de mărci germane lunar“, îşi aminteşte Joe Rusi.

Botoşăneanul este cel mai apreciat bluesman norvegian şi de ani buni nu are rival pentru primele locuri în topurile de blues din ţările nordice. Acum se pregăteşte cu formaţia sa din Norvegia să scoată un album cu piese compuse de ei. Pe lângă activitatea de muzician, Joe Rusi este profesor conferenţiar la Şcoala de muzică din oraşul Flekkefjord. „În Norvegia nu contează că eşti vedetă. Trebuie să ai un loc de muncă pentru că acolo toată lumea munceşte şi este respectată pentru asta“, spune el.

Datorită notorietăţii sale a ajuns să susţină concerte şi peste ocean, în SUA şi Canada, alături de legende vii ale blues-ului. În această vară a participat într-un turneu maraton în America de Nord şi a cântat împreună cu Albert Holmes, Poppa John Bug sau Bruce Springsteen.

Cântă blues în cluburi legendare
Joe Rusi vorbeşte cu plăcere despre vara plină pe care a avut-o. „Am avut concerte cu Albert Holmes în Asbury Blues, cel mai mare club de blues din New Jersey, în Jamian’s, din Red Bank, cu Poppa John Bug, un cunoscut muzician şi producător de blues sau la The Rainbow, în Ottawa, cel mai mare club de blues din Canada, unde au cântat BB King şi Gary Moore. În plus, am fost invitat anul viitor la festivalul din Ottawa, cel mai mare festival de blues nord-american. Am mai fost şi la The Saint, un mare club în Asbury Park, unde se cântă tot ce apare nou în New York şi de unde am fost invitat să cânt la «The Stone Pony», clubul în care îşi face veacul Bruce Springsteen“, se mândreşte botoşăneanul care spune că nu uită niciodată să amintească că este din România.