Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă cu facturile plătite deja dacă ţi s-a anulat cardul de energie

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Un ajutor nesperat a venit pentru cei aproximativ două milioane de români care au primit, anul acesta, carduri pentru plata facturilor la energie prin care au beneficiat deja de suma de 700 de lei, destinată exclusiv plății facturilor în vederea menținerii unui nivel de trai decent în această perioadă cu prețuri ridicate.

Cu toate acestea, Guvernul a anunțat că beneficiarii pot pierde dreptul la ajutor în cazul în care nu îndeplinesc condițiile cerute la emiterea cardului. În plus, autoritățile își asumă dreptul de a anula cardurile de energie în orice moment, dacă se descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi.

Această măsură a fost introdusă printr-un nou proiect de OUG, care a stârnit îngrijorarea unor beneficiari, în special a celor mai vulnerabili. Aceștia se tem că vor fi nevoiți să se descurce fără ajutorul oferit de stat, în condițiile în care cheltuielile cu energia electrică și termică devin tot mai greu de suportat.

În acest context, autoritățile au anunțat că următoarea tranșă de ajutoare va fi virată în septembrie 2023, iar cei care doresc să beneficieze de sprijinul statului trebuie să îndeplinească condițiile stabilite de lege și să-și gestioneze cu responsabilitate resursele primite.

În acest caz, statul va sista plățile. În cazul în care o parte din cei 700 lei virați pe card au fost deja cheltuiți, beneficiarul cardului nu va fi nevoit să dea banii înapoi. Cheltuiala va fi suportată de la bugetul de stat, scrie avocatnet.ro.

“În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în documentul pregătit de guvern

Mai mult, regula actuală, potrivit căreia, “în cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligaţia de a anunţa Compania Naţională «Poşta Română» – S.A. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situaţiei înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se păstrează în continuare.

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Conform condițiilor, beneficiari ai ajutorului pot fi persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.

Vouchere energie 2023, schimbări importante. Facturile mai vechi vor putea fi plătite cu cardul de energie

Vouchere de energie 2023: Se pregătesc modificări majore în privinţa cardurilor de energie. Vor putea fi plătite şi datorii mai vechi. Se extinde și lista materialelor de încălzire care pot fi achitate

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri.

Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia.

Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Vouchere de energie 2023: Proiect de modificare a programului, în consultare
MIPE a finalizat un proiect de modificare a Ordonanței de urgență nr. 166/2022, principala completare vizând tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, se vor putea achita butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Proiectul poate fi consultat aici: https://mfe.gov.ro/informatii-de-interes-public/acte-normative-in-consultare-publica.

Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, scrie RomaniaTV

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023; Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
  • Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com