Impozitarea vânzării locuințelor și terenurilor: Ce reguli se aplică anul acesta

În acest an, impozitarea vânzării locuințelor sau terenurilor se face după reguli noi. Mai exact, a fost eliminat plafonul neimpozabil existent înainte, adică se impozitează venitul obținut din vânzarea unei locuințe, indiferent de valoarea ei, iar valoarea impozitului se stabilește în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietățile. Astfel, după ce, în vara lui 2022, a fost modificat prin OG 16, Codul fiscal nu mai amintește despre plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor, scrie avocat.net.

Practic, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se-ntâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită, acum impozitându-se venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății.

Dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc.

În ceea ce privește impozitarea efectivă, de la începutul anului au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, ce se aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută:

  • 3% – pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
  • 1%  – pentru imobilele de mai sus, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Impozitul (calculat potrivit regulilor de mai sus) se plătește la notar, atunci când se semnează contractul, iar acesta transferă banii statului până spre sfârșitul lunii următoare.

Potrivit Codului fiscal, există și situații în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal. Concret, nu se datorează impozit în următoarele cazuri:

  • atunci când terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
  • când dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;
  • în cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;
  • când dreptul de proprietate se constată în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare ;
  • în cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com