ANAF introduce o nouă „taxă pe stilul de viaţă” al românilor, conform unui proiect apărut recent pe site-ul instituției. Astfel, o serie de români sunt vizaţi direct de controalele anunțate de Fisc încă de la finalul anului trecut. Nimeni nu scapă dacă nu va respecta noile prevederi în vigoare și nu își va declara corect veniturile.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de ordin privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora. Concret, Fiscul vrea să controleze persoanele fizice din România, inclusiv veniturile membrilor familiei.
Astfel, Fiscul dorește să aibă un control mai bun asupra veniturilor eventual nedeclarate ale persoanelor fizice, astfel că a inventat „taxa pe stilul de viaţă”. Astfel, inspectorii vor verifica cheltuielile făcute nu doar de persoanele vizate, ci și de membrii familiei contribuabilului.
Practic, toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață. În documentul ANAF, analizat de avocatnet.ro, se precizează că dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului / soției și ale copiilor”.
În acest mod, angajații de la ANAF vor putea să facă periodic comparații automate între veniturile estimate și veniturile declarate de contribuabili. Legat de controalele anunțate pentru perioada 2023-2025, ANAF precizează că „verificările ar urma să fie optimizate în așa fel încât să se axeze în special pe contribuabilii cu risc ridicat care au potențialul de a obține venituri mari”.
Fiscul vrea să descopere comercianții care nu și-au conectat casele de marcat la ANAF
Fiscul lucrează în prezent la o aplicație prin care românii vor putea verifica, cu o simpla poză a unui bon fiscal, dacă acel bon fiscal este emis de pe o casă conectată la serverele ANAF și astfel orice cetățean va putea sesiza situațiile care exced cadrului legal, a transmis luni, la Digi 24, ministrul Digitalizării, Sebastin Burduja.
Acesta a făcut aceste declarații referindu-se la procesele de digitalizare care au loc la nivelul Ministerului de Finanțe și a ANAF, care sunt gestionate de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF).
„Acolo s-au făcut progrese. Spre exemplu conectarea caselor de marcat la serverele ANAF era un proces care în 2020 când am ajuns secretar de stat nici nu începuse. A început și s-a finalizat. Acum lucrăm la o aplicație prin care românii vor putea verifica, cu o simplă poză a unui bon fiscal, dacă acel bon fiscal este emis de pe o casă conectată la serverele ANAF. Urmează și acest proiect în perioada următoare. Toate casele de marcat trebuie conectate și orice cetățean va putea sesiza situațiile care exced cadrului legal”, a declarat Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, cele mai multe case de marcat sunt conectate la serverele ANAF, iar dacă statul percepe anumite fluctuații în activitatea economică poate să trimită inspecția acolo și să constate dacă sunt nereguli. În prezent sunt aproximativ 600.000 de case de marcat conectate la serverele ANAF.
De la finele anului 2021, comercianții trebuie să fie conectați la serverele ANAF prin casele de marcat electronice fiscale. Contribuabilii mari au avut ca termen 30 iunie 2021, iar cei mici și mijlocii – 30 noiembrie 2021.
sursa: mediaflux.ro
In ziarul Adevarul din data de 23 04 2019 scrie ca UE ne a trimis 300 mil euro etapizat daca canalizare nu s a pus ANAF ar trebui sa caute si acei bani .
incepeti cu cei din parlament care nu justifica averile si dupa aia va luati de poporul pauper … de unde are politicieni care erau someri sau vindeau covrigi masini de 50.000 de euro?? acolo e buba lgi facute pentru prostime