Klaus Iohannis a promulgat legea! E obligatoriu pentru toți proprietarii de mașini

E obligatoriu în România! Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 7 decembrie 2022, o nouă lege care îi vizează direct pe toți oamenii care dețin un vehicul auto. Apar noi schimbări pentru șoferi! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 7 decembrie 2022, o nouă lege care prevede că deținătorul mandatului unui vehicul auto este obligat să prezinte poliţistului local, la solicitarea acestuia, datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul personal. În caz contrat, persoana respectivă va fi sancționată cu o amendă.

Decretul semnat, miercuri, vizează promulgarea legii pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile public, care are ca obiect de reglementare stabilirea şi însărcinarea poliţiei locale a atribuţiei de a putea solicita proprietarului unui vehicul auto datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, scrie în legea respectivă.

Legea va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea și parcarea mașinilor

Conform expunerii de motive, aplicarea acestei modificări legislative va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.

„În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se arată în expunerea de motive.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com