Tradiție de Sfântul Andrei! Mai mulți săteni dintr-o comună din Botoșani au rămas fără porți

Tradiția de Sfântul Andrei cu „furatul porților” se păstrează într-o localitate din județul Botoșani. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, mai mulți localnici din comuna Havârna au rămas fără porțile din gospodării.

„In noaptea de 29/30.11.2022, în zona unde locuiesc părinții mei C. Ioan si Olimpia, au fost luate de la mai multe locuințe porțile de la intrarea în curte, inclusiv la părinții mei”, mărturisește o localnică.

Obiceiul se păstrează de sute de ani, inclusiv în satele din Bucovina. În noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, porțile sunt scoase din balamale aproape de miezul nopţii de către tineri de la casele unde fetele sunt nemăritate, sunt încârcate în căruţe sau remorci şi duse până la marginea satului.

A doua zi, părinţii dar şi fetele dis de dimineaţă merg în căutarea lor. Porţile erau luate de la fetele a căror părinţi se împotriveau căsătoriei fiicei lor cu flăcăul care intenţiona să o ceară de nevastă.

Pentru a înlătura acest impediment feciorul fura porţile fiind ajutat şi de câtiva prieteni. În spirit de glumă, în ultimii ani, gospodarii îşi sustrag porţile chiar între ei şi asta doar pentru ca a doua zi să mai bea un pahar împreună.

Obiceiul este păstrat și în comuna Vorona. Un localnic și-a găsit miercuri poarta într-un copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *