Noi beneficii pentru magistrați. Senatul a decis ca aceștia să primească bani de la stat pentru plata ratelor la casă

Judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți ar putea scăpa de grija plății ratelor la casă în cazul în care aleg să își achiziționeze o locuință printr-un credit imobiliar sau ipotecar. Proiectul de lege care dorește introducerea acestor beneficii pentru magistrați a primit deja acordul Senatului și pentru a intra în vigoare mai are nevoie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și apoi publicat în Monitorul oficial, scrie KanalD.

Un proiect de lege își propune să vină în sprijinul judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți, oferindu-le acestora noi beneficii din punct de vedere financiar. Mai exact, magistrații ar putea primi bani de la stat pentru a-și plăti creditele pentru locuințe, bani care vor fi acordați în locul compensației lunare pentru chirie.

Inițiatorii legii au precizat că acestor ajutor din partea statului nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar sau imobiliar și nici nu se poate acorda în același timp cu compensația lunară pentru chirie. Practic, magistrații vor primi bani pentru a-și plăti ratele în loc să primească bani de chirie, potrivit avocatnet.ro.

La momentul actual, polițiștii, cadrele militare în activitate și militarii recrutați pe bază de voluntariat beneficiază de acest ajutor din partea statului, mai exact primesc bani pentru plata ratelor la casă, motiv pentru care se dorește ca și magistrații să primească aceleași beneficii.

Astfel, proiectul de lege își dorește modificarea legii privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei prin introducerea a trei alineate:

„(1*) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, potrivit alin.(l) şi (2), care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. In această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin.(2), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.
(1^) în situaţia prevăzută la alin.(l*), compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin.(l) şi pentru situaţia prevăzută la alin.(l’), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii.
(1^) Pentru persoanele prevăzute la alin. (L), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe.”, se arată în proiectul de lege, potrivit senat.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com