Primar din Botoșani, condamnat penal, dar lăsat în funcție. Decizie surprinzătoare a Curții de Apel Suceava

Un primar din județul Botoșani a fost condamnat penal într-un dosar în care a fost judecat pentru un conflict de interese. Primarul comunei Concești, Costel Nazare, a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, după ce a achiziționat în numele Primăriei mai multe produse de la firma soției sale.

Sentința a fost dictată, vineri, de Curtea de Apel Suceava, însă pedeapsa este mult mai blândă decât în primă instanță, atunci când Judecătoria Dorohoi l-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. În plus, instanța din Suceava a înlăturat din sentința inițială „dispoziţia prin care s-a stabilit în sarcina inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.

Prin urmare, primarul din Concești va putea să își păstreze mandatul, în ciuda sancțiunii penale pe care a primit-o.

Primăria a cumpărat materiale de firma familiei lui Nazare

Costel Nazare a fost acuzat că, în perioada septembrie 2012- iunie 2013, în calitate de ordonator principal de credite şi primar, el a semnat ordonanţările de plată şi un număr de cinci ordine de plată, prin care au fost achitate mai multe facturi prin intermediul cărora au fost achiziţionate bunuri de la o societate la care deţinea calitatea de asociat unic. Procurorii arată că primarul a obținut foloase patrimoniale în cuantum de 39.658,5 lei.

Așadar, pentru un gard la cimitirul din localitate și un dren, primarul a dat lucrările prin achiziție directă, iar cele două firme locale au cumpărat materialele necesare de la depozitul administrat de soția sa.

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani şi de inculpatul Nazare Costel împotriva sentinţei penale nr. 146 din data de 14.12.2020, pronunţată de Judecătoria Darabani în dosar nr. 334/217/2020. Desfiinţează în parte sentinţa penală mai sus menţionată şi în rejudecare: Înlătură din sentinţa penală dispoziţia prin care s-a stabilit în sarcina inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani. În baza art. 396 alin. 4 şi 10 Cod penal, stabilește pedeapsa de 6 (şase luni închisoare (în loc de 8 (opt) luni închisoare) în sarcina inculpatului Nazare Costel pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane

 

Primarul unei comune din Botoșani ar putea să își piardă mandatul. A fost condamnat la închisoare sub supraveghere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *