Painea se scumpeste in februarie

Brutarii spun ca painea se va scumpi incepand din luna februarie din cauza cresterii pretului la gazele naturale. O alta cauza, spun ei, ar fi si faptul ca pretul painii a fost mentinut la acelasi nivel in ultimele luni, in ciuda scumpirii utilitatilor de baza. Razvan Balta, patronul unei sectii de panificatie din Botosani, a recunoscut ca pretul a fost mentinut la acelasi nivel, insa s-a redus din gramajul painii. „La Botosani painea este cea mai ieftina din tara. La noi, o paine de 330 de grame costa 55 de bani, in timp ce la Bacau o paine de 350-400 de grame costa 1,2-1,3 lei”, a declarat Balta. Acesta a precizat ca in cazul in care scumpirea nu va intra in vigoare in februarie, atunci in martie, cel tarziu aprilie, painea va fi mai scumpa.

Balta a facut referire si la concurenta de pe piata. Potrivit afirmatiilor sale, in Iasi, Bacau si alte judete exista cate un producator mare, important, care domina piata. In Botosani situatia este alta, de cand a decazut Moldopan. Pe piata locala exista mai multi producatori la fel de puternici. In celelalte judete, cand marele producator creste pretul aceeasi masura o aplica si ceilalti, insa la noi concurenta este foarte acerba si din aceasta cauza preturile au ramas mici.

In ceea ce priveste aplicarea unor timbre speciale pe paini pentru a reduce volumul evaziunii, Balta spune ca aceasta masura nu va fi aplicata. „Eu nu am vazut nicaieri in lume timbre pe paine. Evaziune se face si in domeniul nostru, si la Botosani si peste tot. Dar marii producatori, care au cate 15.000 de paini zilnic nu se coboara sa fure 100 de paini, nu are nimic de castigat daca se apuca de furat”, a mai spus Balta.

Statisticile arata ca evaziune din domeniul panificatiei a atins un nivel ingrijorator, atat la nivel national, cat si local. Autoritatile impreuna cu Patronatul painii, Rompan, au elaborat, la presiunea Uniunii Europene, mai multe masuri de combatere a evaziunii din domeniul panificatiei, precum si de modernizare si igienizare a acestuia. Astfel, produsele pa panificatie vor avea aplicate timbre fiscale, iar eticheta ne va indica producatorul si ingredientele pe care le vom consuma. Timbrul va fi lipit pe paine inainte de coacere. Acesta va fi confectionat dintr-o substanta speciala care va rezista la coacere si va ramane pe paine. Se preconizeaza ca aceste noutati sa scumpeasca painea cu 5-10%.

Brutarii romani vor invata in acest an sa aplice in fabricarea painii normele igienico-sanitare existente in UE. Pentru aceasta, Rompan a elaborat un ghid cu norme care vizeaza modificari in procesul de fabricare a painii, dar si comportamentul igienico-sanitar al morarilor si brutarilor.
Faina nu se va intalni cu painea. Noile norme prevad un anumit aranjament al fabricii, o anumita igiena a personalului, a depozitarii fainii, a productiei, a transportului si distributiei painii. In fluxurile tehnologice, faina nu se va mai intalni cu painea, astfel incat aceasta sa nu fie infestata cu germenii existenti in materia prima. Pentru aceasta, fabricantii vor fi nevoiti sa investeasca cel putin 10.000 de euro, daca fabrica e mica, si aproape 100.000 de euro daca fabrica este mare.
Totodata, fabricile au obligatia sa puna dusuri, sa schimbe chiuvetele cu cele care au pedala sau celula foto, astfel incat personalul sa nu atinga robinetii. Brutarii vor purta echipament de protectie, nu vor mai sta cu bustul gol, iar sudoarea nu le va mai curge in malaxoare. Acestia isi vor taia unghiile, isi vor proteja parul, astfel incat consumatorii sa nu mai gaseasca in paine fire de par. Mai mult, se va recurge chiar si la taierea mustatii brutarului