5 obiceiuri dinainte de 1989 populare și astăzi

Unele obiceiuri dinainte de 1989 sunt populare și în zilele noastre, în general cele care au legătură cu modul în care oamenii se distrează.

Iată care sunt 5 dintre cele mai cunoscute:

 

  1. Ieșitul la picnic – Odată cu venirea primăverii, parcurile și zonele din preajma lacurilor sunt pline cu oameni dornici să iasă la picnic. Această tradiție a început înainte de 1989 și este des întâlnită și în zilele noastre. Se crede că această tradiție a început de „1 mai muncitoresc”, așa cum se numea în trecut, dar ulterior a fost extinsă. Oamenii adoră să stea în natură și să se bucure de aerul curat și de spațiu. Este o modalitate prin care oamenii obișnuiesc sa ia masa în natură, într-o atmosferă foarte relaxantă, care capătă tot mai multă popularitate. Desigur, în zonele special amenajate oamenii fac și grătare. În general la marginea fiecărui oraș mare găsești câte un loc special amenajat.

 

  1. Jucatul tablelor – Este unul dintre cele mai populare jocuri din țara noastră încă dinainte de Revoluție. Pe atunci, când familiile și prietenii se adunau, inevitabil se „încingeau” și câteva partide de table. E un joc la care oamenii se distrau când mergeau în vizite, în parcuri, în vacanțe sau chiar la picnicuri și grătare. Și în zilele noastre acest joc este la mare căutare, fiind văzuți adesea oameni care se distrează în parcuri sau la iarbă verde. În plus, mai nou oamenii se distrează și pe Internet, în secțiunea NetBet jocuri online. Aici utilizatorii pot juca table online pe bani reali contra unor alți oameni, cu mize ce pornesc de la 5 RON.

 

  1. Fetele încă mai pun busuioc sub pernă – În multe zone ale țării această tradiție este respectată și în zilele noastre. Astfel, în fiecare an, în luna ianuarie, înainte de Bobotează, numeroase fete pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. De asemenea, alte momente ale anului când fetele își pun busuoic sub pernă au loc de Sânziene sau de Sfântul Andrei. Această tradiție era foarte populară înainte de 1989 și în zonele rurale este respectată în continuare. Ba mai mult, au fost și fete care au recunoscut că și-au visat viitorul soț după ce au făcut acest lucru.

 

  1. Mersul la mare de 1 mai – Indiferent de vârstă, mulți oameni și-au făcut un obicei de a fi prezenți la mare de 1 mai. Și această tradiție a început înainte de 1989 și mulți o duc mai departe. E practic deschiderea sezonului, deși plajele se umplu cu adevărat abia după 1 iunie. Tinerii vin însă să se distreze la mare de 1 mai și profită de fiecare clipă, mai ales că această dată vine și cu zile libere de la locul de muncă în general. Nu doar stațiunile în care tinerii sunt majoritari sunt pline, ci și cele mai retrase precum 2 mai, Cap Aurora și Tuzla.

 

  1. Ciorba de potroace – În ziua de după nuntă, în casa mirelui sau la socrii mari se organizează ciorba de potroace. La această masă iau parte și nașii, dar și membrii familiei din ambele părți. Petrecerea este organizată în mod simbolic, iar tradiția e respectată și în zilele noastre. De cele mai multe ori se continuă petrecerea sau se dezbat evenimentele de la nuntă. Preparatul de bază este ciorba de potroace, care ar trebui preparată, potrivit tradiției, de proaspăta soție sau de soacra mare. Această ciorbă ajută și organismul să își revină după petrecerea de la nuntă, în condițiile în care mulți oameni folosesc și zeamă de varză. Tradițional, preparatul principal al acestei ciorbe era carnea de oaie, însă rețeta a fost modificată și este adaptată în funcție de gusturile fiecăruia, cele mai dese variante fiind cu carne de pasăre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *