Cei mai buni afaceristi, premiati de Camera de Comert

Serconf este cea mai puternica firma dupa profitul brut obtinut, Electro-Alfa International este societatea cu cea mai mare cifra de afaceri, iar Lonfil este cel mai puternic exportator al judetului, scrie, in editia sa de astazi, Evenimentul de Botosani. Acestea sunt premiantele clasamentelor intocmite de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani. Rezultate au fost prezentate, vineri seara, la cea de-a XI-a editie a Topului Judetean al Firmelor 2005, in cadrul Balului oamenilor de afaceri. Dorin Romeo Floares, presedintele Camerei, a spus ca editia din acest an este mai speeul creativitatii, acestea au fost cele mai importante clasamente ale evenimentului. „Top-ul firmelor editia 2005 ne ofera placerea, ca in fiecare an de altfel, sa evidentiem si sa sarbatorim rezultatele obtinute pe parcursul anului 2004. Este o bucurie pentru noi, in postura de organizatori ai acestui important eveniment, sa afirmam ca de la an la an, tot mai multe firme se califica pentru a participa la Top, ceea ce inseamna ca tot mai multe firme indeplinesc conditii importante pentru sanatatea mediului de afaceri, cum ar fi cresterea economica reala, existenta profitului din exploatare, inexistenta datoriilor la bugetul statului, precum si alti indicatori economici”, a declarat Floares. Metodologia dupa care au fost intocmite clasamentele a fost elaborata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Rominiei si a fost valabila la nivel national. Cele mai importante clasamente au fost Topul dupa profitul brut, Topul dupa cifra de afaceri, Lista exportatorilor si Trofeul Creativitatii.

 

Topul firmelor din judetul Botosani dupa profitul brut este condus de Serconf SA, cu un profit brut de 68 miliarde lei vechi, urmata de Conted SA – 55 miliarde lei vechi, si Lonfil SA cu un profit brut inregistrat la sfirsitul anului 2004 in valoare de 33 miliarde lei vechi. Se observa ca cea de-a treia clasata in acest Top are doar jumatate din profitul contabilizat de prima clasata. Pe locul patru se situeaza firma Electro Alfa GMC SRL – cu 29 miliarde lei vechi profit brut, societatea miliardarului in euro Gheorghe Ciubotaru, iar pe locul cinci se afla o alta firma a acestuia, Electro-Alfa International SRL, cu 27 miliarde lei vechi.

 

Topul firmelor dupa cifra de afaceri are in virful ierarhiei pe Electro-Alfa International SRL, cu o cifra de afaceri la finele anului 2004 de 617 miliarde lei vechi. Pe locul doi se situeaza Lonfil SA cu 559 miliarde lei vechi cifra de afaceri, iar pe ultima treapta a podiumului acestei categorii se afla Elsaco Electronic SRL cu 453 miliarde de lei rulati anul trecut. Diferenta dintre primul loc si cel de-al treilea este de 164 miliarde de lei vechi. Pe locul patru in acest Top se situeaza Serconf SA, care in 2004 a obtinut o cifra de afaceri de 361 miliarde lei vechi, urmata fiind de Doly-Com SRL, cu 314 miliarde lei vechi.

 

Lista exportatorilor in ordinea descrescatoare venitului din export are pe primul loc pe Lonfil SA, societate care a obtinut punctajul maxim de 100 de puncte. Pe locul doi se situeaza Grigioverde Company SRL cu un punctaj la export de 96,6, iar pe treapta a treia a podiumului este Conted SA, cu 95,4 puncte. Este Topul in care primii trei clasati au obtinut rezultate foarte apropiate. Pe locul patru se situeaza firma Rapsodia Conf SA, cu 74 puncte, fiind urmata de Cantex Logistique SRL, care a totalizat 73 puncte. In acest top nu au intrat firme cu renume care nu exporta direct, precum nici firmele prezente anii anteriori in virful ierarhiei, dar care acum au o situatie financiara delicata.

 

Trofeul Creativitatii

Acest trofeu a fost acordat firmei Prodalcom, pe locul doi clasindu-se Electro-Alfa International, urmata de Lactosolomonescu. Presedintele Camerei de Comert a tinut sa precizeze ca acest top are o vechime de doar trei ani si este acordat firmelor cu preocupari in ceea ce priveste activitatea de brevetare a inventiilor la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si care protejeaza desenele si modelele industriale. Firma care a corespuns cel mai fidel acestor cerinte a fost Prodalcom, patronata de omul de afaceri Cornel Sfaiter. Trofeul Creativitatii se realizeaza, pe fiecare din cele sase domenii, exclusiv pe baza datelor existente in bazele de date ale OSIM, avindu-se in vedere numarul actelor de protectie solicitate sau dobindite in anii 2002 – 2004, iar evaluarea fiecareia se face prin insumarea punctajelor la fiecare activitate in parte.

 

Cele mai profitabile firme

Lonfil, cel mai important exportator al judetului, potrivit al acestui Top, se situeaza pe locul doi in clasamentul dupa cifra de afaceri – cu 559 miliarde lei vechi, si pe locul trei in cel dupa profitul brut, cu 33 miliarde lei vechi. Un profit mai semnificativ a obtinut Serconf, care la o cifra de afaceri de 361 miliarde lei vechi, care a clasat-o pe locul patru al clasamentului, a inregistrat un profit brut de 68 miliarde lei vechi, reusita manageriala care a propulsat-o pe primul loc in clasamentul dupa profit. Din acest punct de vedere, Conted s-a clasat pe locul doi, cu un profit de 55 miliarde lei vechi la o cifra de afaceri de 180 miliarde de lei. Rezultatul obtinut de Conted este mai bun decit cel al Serconf, deoarece la o cifra de afaceri cu 180 miliarde lei vechi mai mica decit aceasta a obtinut un profit cu doar 13 miliarde de lei mai mic. Apoi, Electro Alfa GMC a obtinut un profit de 27 miliarde lei vechi la o cifra de afaceri de doar 83 miliarde lei vechi. Rezultate mult mai putin excelente a obtinut miliardarul Ciubotaru la cealalta firma a sa, Electro-Alfa International. Aceasta, situata pe primul loc in topul dupa cifra de afaceri, cu 617 miliarde lei vechi, a obtinut un profit de doar 27 miliarde de lei vechi. Chiar daca dupa profit aceasta firma se situeaza pe locul cinci, comparind profitul cu cifra de afaceri se constata ca sunt multe alte firme care la o cifra de afaceri cu citeva sute de miliarde de lei vechi mai mica au obtinut un profit mai mare decit firma milionarului in euro. Elsaco Electronic SRL, firma omului de afaceri Valeriu Iftime, s-a clasat pe locul trei in clasamentul dupa cifra de afaceri cu 453 miliarde de lei, insa profitul brut obtinut in 2004 a fost de doar 15 miliarde lei vechi, clasindu-se pe locul cinci la aceasta categorie. Firma Doly-Com SRL, clasata pe locul cinci in topul dupa cifra de afaceri, cu 314 miliarde lei vechi, s-a clasat abia pe locul 15 in clasamentul dupa profitul brut obtinut, cu doar 10 miliarde lei vechi.

 

Cel mai important eveniment monden din Botosani

Unii dintre cei mai bogati botosaneni s-au reunit, ieri seara, la Hotel Unirea, la balul oamenilor de afaceri, prilejuit de Topul firmelor judetului. Haine scumpe, limuzine de lux, mari oameni de afaceri, oficialitati, botosaneni cu notorietate au pasit pragul luxosului hotel pentru a participa la manifestarea care merita titulatura de cel mai important eveniment monden al municipiului. Prefectul Cristian Roman, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ioan Aniculaesei, acestia au fost singurii reprezentanti ai administratiei si s-au aflat intr-o adevarata „mare” de oameni de afaceri. Garderoba hotelului a fost ticsita de haine in valoare de zeci si zeci de milioane de lei. Sotiile, prietenele si amantele oamenilor de afaceri aveau unele dintre cele mai scumpe bijuterii din tirg.