Cladirea Teatrului se apropie de un secol de viata

Cladirea Teatrului „Mihai Eminescu” a fost construita la inceputul secolului al XX-lea si avea un stil arhitectonic de scoala franceza. „Constructia teatrului se aseamana cu cea a primariei, aceiasi meseriasi ocupandu-se de realizarea cladirii”, a mentionat Mihai Mihailescu, arhitect in cadrul Muzeului Judetean. Interiorul imobilului surprinde o sala cu trei randuri de balcoane, asemenea salii Teatrului de la Cernauti.

In ianuarie 1912 s-a constituit la Botosani Societatea pe actiuni – Teatru „Mihai Eminescu”. Pe 23 septembrie s-a pus piatra fundamentala a constructiei, iar pe 21 decembrie 1914 a fost inaugurata oficial cu piesa „Lorica noastra”, jucata de „Nationalul” bucurestean.

In anul 1944, cladirea a fost distrusa de bombardament, reconstructia acesteia capatand un aer stalinist.

In jurul anului 1960, imobilul a fost foarte bine consolidat si restaurat, renuntandu-se la influentele arhitectonice staliniste, iar modelul a fost pastrat pana in prezent.

Prima stagiune artistica s-a deschis pe 16 octombrie 1958 cand a avut loc premiera spectacolului „Mielul turbat” de Aurel Barnaga, regia apartinand lui Paul Sireteanu, iar scenografia lui Constantin Piulita.

In anul 1990 a avut loc modificarea intrarii principale in cladire, incercandu-se o copie dupa prima varianta a imobilului.