Hotii de miliarde comise de angajati

Zeci de firme din Botosani sunt pradate anual de proprii angajati. Tentati de sumele pe care le manuiesc, unii dintre angajati iau pur si simplu banii din incasari si dispar. Daca in trecut era vorba de sume mici de bani, de la un an la altul prejudiciile au crescut la sute de mii de lei.

 

Furturile din societati nu reprezinta o noutate, insa de la debutul recesiunii economice fenomenul a luat amploare. Anul trecut, politistii s-au confruntat cu 37 de cazuri de delapidari, mare parte dintre faptuitori fiind angajati ca gestionari care si-au insusit diferite sume de bani, de la 400 de lei pana la sute de mii de lei. "Anul acesta am fost sesizati cu alte trei fapte si o tentativa, sumele sustrase osciland intre 7.000 de lei si 11.700 de lei", a precizat inspectorul principal Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

Inchisoare cu suspendare si bani pierduti

 

Ce se intampla in aceste cazuri o stiu doar cei patiti. In urma cu aproape trei ani, societatea Defel Com SRL, a fost pagubita de un fost angajat, Ghiocel A., care si-a insusit o parte din incasari, adica peste 40.000 de lei. Trimis in judecata in 2009, acesta a fost condamnat la numai opt luni de inchisoare cu suspendare si plata unor daune de 47.924 de lei. In ciuda acestui fapt, societatea nu a recuperat pana anul acesta niciun leu. Iar cazul nu este singular.

Angajat la o societate de constructii din municipiu, Mugurel Florin M. a delapidat in 2009 peste 7.000 de lei. Trimis in judecata de procurori, el a fost condamnat la finele saptamanii trecute la sase luni inchisoare cu suspendare si plata unor daune catre firma in suma de 8.324 de lei, insa reprezentantii societatii nu au primit niciun leu de la el.

O fosta contabila de la societatea Mecanica SA a fost trimisa si ea in judecata dupa ce ar fi tepuit unitatea la care lucra. In varsta de 39 de ani, Brandusa D. a fost acuzata ca in perioada aprilie-noiembrie 2005, prin efectuarea unor plati ilegale catre doua firme din Iasi, a scos din unitate 150.000 de lei. Botosaneanca ar fi falsificat si noua ordine de compensare care au fost introduse mai apoi in evidenta contabila a unitatii.

Bani furati din banci

Tot in categoria delapidarilor ar putea fi incluse si cele doua mari fraude bancare din judet. In primavara lui 2008 s-a descoperit ca din conturile mai multor clienti ai BRD Groupe Societe Generale au disparut peste 410.000 de lei si 27.000 de euro.

Ancheta a durat pana anul trecut cand procurorii au dispus trimiterea in judecata a unei foste angajate, Mariana Dulgheru, si a lui Robert Bordas, la care ar fi ajuns mare parte din bani. In ianuarie 2009 a urmat un alt caz la sucursala Bancii Comerciale Romane. Acuzata de delapidarea a peste 300.000 de euro, Elena Aghinitei, fosta angajata a bancii, a fost condamnata la sapte ani de inchisoare. Din pacate, doar o parte din bani au fost recuperati.
 

Timp pierdut intre expertize si instante

Cauzele delapidarilor sunt multiple si, spun politistii, tin de mai multi factori. "In solutionarea cauzelor de natura economica este nevoie de verificari si expertize financiar contabile care presupun perioade mari de timp", a explicat un ofiter din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor.

O alta piedica o reprezinta sustragerea de la cercetari a unor invinuiti care, dupa ce au comis infractiunile, pleaca din tara.

La toate acestea se adauga inexistenta unor evidente contabile clare, dar si tertipurile la care apeleaza unii delapidatori.

Ajunsi in instanta, ei fac uz si de toate caile de atac. Cum hotul nu plateste prejudiciul, urmeaza un alt calvar – executarea silita. Dar si aceste actiuni nu aduc vreun castig pentru ca, odata cu trecerea timpului, sumele furate devin derizorii. Nu putine au fost si cazurile in care administratorii societatilor s-au ales dupa ani de anchete cu simple hartii care nu ii ajuta cu nimic. Din acest motiv, multi se multumesc doar sa-i destituie pe cei prinsi cu ocaua mica si sa anunte politia.