Nemultumiri de la salarii generate si in sistemul de asistenta sociala. Datorita bugetelor limitate, mai multe primarii au ales sa acorde fortat asistentilor persoanelor cu handicap indemnizatii in loc sa fie platiti, in continuare, ca asistenti personali cu carte de munca. Acestia au inceput sa isi exprime nemultumirea la sindicatele de unde fac parte si spun ca vor actiona in instanta primariile. Cele mai multe sesizari au fost insa formulate la adresa Serviciului Public Local de Asistenta Sociala Botosani, iar, potrivit liderul Sindicatului Impact, Nicolae Macovei, asistentii persoanelor cu handicap au fost trimisi in somaj fara acordul lor. El spune ca Primaria Botosani ignora normele Ordonantei 84 si o interpreteaza eronat.
"La SPLAS Botosani se continua acest proces de trimitere a oamenilor in somaj. Este o campanie de intimidare si de ducere in eroare a asistentilor personali de catre reprezentantii SPLAS Botosani, in ultimele doua luni. Lor li se pune in vedere ca, <daca vreti sa mai vedeti vreun ban, renuntati la a fi asistenti personali si treceti pe indemnizatie>, adica sa nu mai fie angajati. Oamenii sunt aproape obligati sa treaca pe indemnizatii si asta presupune ca sunt trecuti in somaj. Fiind trecuti in somaj, automat li se ofera un loc de munca, iar o persoana care are grija de cineva la pat, cum poate sa se duca sa mai ceara un loc de munca si sa plateasca el pe altcineva sa aiba grija de persoana imobilizata la pat. Este o chestie ilogica", a spus liderul Sindicatului Impact.
Practic, desi asistentii persoanelor cu handicap nu pierd din punct de vedere financiar, ei raman fara carte de munca si de aici de drepturile conferite prin aceasta, respectiv vechime in munca, asigurare la sanatate.
"In momentul in care treci pe indemnizatie, ai pierdut toate drepturile. Sunt singura intretinatoare ai unui copil cu handicap, daca ma da in somaj poate sa ma cheme oricind la munca, iar eu, la rindul meu, sa platesc o alta persoana sa imi ingrijeasca copilul. Nu mi s-a spus direct ca nu imi prelungeste contractul de munca, dar pina acum se aducea adeverinta de la medicul de familie ca esti apta pentru a ingriji copilul cu handicap grav si cazierul, iar acum mi s-a spus ca sa nu mai aduc aceste acte ca daca domnul director prelungeste mergem in continuare, daca nu intru in somaj", a precizat un insotitor al unei persoane cu handicap.
Reprezentantii Sindicatului Impact spun ca nu vor tolera aceasta situatie si ca vor ajunge cu aceste cazuri in instanta. Macovei spune ca asistentii personali nu pot fi trecuti in indemnizatie fara acordul lor si nu se poate invoca in asemenea situatie lipsa prevederilor bugetare.
In replica, reprezentantii Primariei Botosani spun ca indemnizatia insotitorilor persoanelor cu handicap este la acelasi nivel cu salariul pe care il luau pe cartea de munca aceasta persoana si ca financiar nu pierd nimic. Viceprimarul Florin Ghiorghita a urat succes Sindicatului "Impact" in momentul in care vor da in judecata Primaria si SPLAS.
"Problema este ca ei, atita timp cat stau in somaj, mai castiga si somajul. Din punct de vedere strict profesional, daca s-a ajuns aici, probabil ca este singura solutie la care se mai poate apela in momentul de fata. Domnul Macovei sa gaseasca mai intai banii si dupa aia sa vina sa vorbeasca. La liderii de sindicat tot timpul se incalca legea. In conditiile in care nu ai bani ca sa plateste acesti insotitori este posibil ca dinsul sa gindeasca la fel ca noi, daca nu ar avea fonduri", a precizat viceprimarul Florin Ghiorghita.