Primaria Botosani scapa de un spital, in schimb Consiliului Judetean i s-a mai pus in carca alte doua. Este vorba de Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul din Darabani. Decizia privind comasarea unor spitale de catre Ministerul Sanatatii a luat pe nepregatite atat pe autoritati cat si pe unii manageri de spitale. Acestia inca aveau speranta ca spitalele vor functiona, in continuare, ca pina acum fara a fi transformate in sectii sau desfiintate. Totusi, autoritatile locale spun ca aceasta comasare este un lucru bun si ca in acest fel vor fi facute economii la buget.
"În mod normal obiectivele astea de interes public local ar trebui să fie în subordinea Primăriei, pentru că primăria ştie cel mai bine problemele locale. Dacă se hotărăşte altfel şi intră în subordinea CJ, nici acesta nu e un lucru rău. Ca idee, este una bună, rămâne de văzut cum va fi pusă în practică, cert este că vor dispărea anumite funcţii de conducere şi va fi făcută o economie la bugetul statului", a precizat viceprimarul Florin Ghiorghita.
Si vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristian Achitei, este de aceeasi parere. El spune ca judetul Botosani avea cele mai multe spitale, comparativ cu Suceava, de exemplu.
"Mie oricum mi se parea ca in judetul Botosani avind sase spitale la nivelul si forta financiara a noastra nu era ceva in regula, atita timp cat judetul Suceava are un singur spital judetean, la Consiliul Judetean, si o alta forta financiara de a sustine zona medicala. Cred că un manager foarte bun va avea posibilitatea să reaşeze personalul, pentru că în momentul în care devin secţii, flexibilitatea forţei de muncă va deveni mult mai mare, adică pot lua doi medici de undeva şi să îi mut în altă parte", a precizat Achitei.
El spune ca un lucru este clar, acela ca vor dispărea posturile de director la toate spitalele care devin secţii, iar acestea vor fi conduse de şef de secţie. Autoritatile judetului asteapta insa actul oficial de la minister privind comasarea spitalelor respective.