200 de locuri de munca pentru lucratori in agricultura, oferite in Danemarca

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza in data de 11 martie o bursa a locurilor de munca pentru sectorul agricol din Danemarca. Oferta contine 200 locuri de munca.

Sunt oferite circa 200 de locuri de muncă pentru lucrători în agricultură, la recoltarea căpşunilor, mazării, zmeurii, cepei, dovlecilor, a altor fructe şi legume. Sunt oferite şi circa 10 posturi pentru şoferi de tractor/camion/autobuz care, pe lângă culesul propriu zis al legumelor/fructelor, să poată munci ca şoferi la fermele respective.

PERIOADE DE LUCRU:

Recoltarea căpşunilor: Începând cu sfârşitul lunii mai sau mijlocul lunii iunie până lasfârşitul lunii iulie sau jumătatea lunii august (5-10 săptămâni)

Recoltarea mazării: De la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii august (8-14 săptămâni)

Recoltarea dovlecilor/cepei: De la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii octombrie (2săptămâni de pauză în august)

Recoltare zmeură/căpşuni în sere: Din aprilie până în noiembrie, in diferite perioade de timp.

CAZARE: În cazul recoltării căpşunilor şi mazării din luna mai până în luna august, la cele mai multe dintre ferme, aplicanţii trebuie să îşi aducă un cort, ustensile de gătit şi haine groase. În ferme se vor asigura spaţii acoperite pentru prepararea mâncării, toalete şi baie. Taxa pentru cazare in camping este între 2 şi 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apă etc.. Uneori angajatorul poate oferi cazare în spaţii acoperite, contracost. În cazul în care contractul începe înainte de luna mai şi se termină după luna august angajatorul va oferi întotdeauna cazare în spaţiu acoperit sau va ajuta lucrătorul să îşi găsească cazare.

TRANSPORT:

Aplicanţii trebuie să îşi planifice şi să îşi plătească singuri transportul către Danemarca şi înapoi, în România. Pentru a obţine anumite deduceri la impozit, se recomandă păstrarea biletelor de transport.

ROMÂNIA- AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂStrada Avalanşei nr.20 – 22, Sector 4, Bucureşti; Direcţia Relatii Internationale, EURES si Mediere, Tel/Fax: 021.313.91.41; email: [email protected]; : [email protected].E-mail

Operator de date cu caracter personal nr.49.

SALARIZARE:Plata muncii la recoltatul căpşunilor şi mazării se efectuează întotdeauna în funcţie de cantitatea culeasă, în medie 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10-15 euro net/oră, în funcţie de viteza recoltării). Pentru alte tipuri de muncă se plăteşte circa 15 euro brut /oră sau în funcţie de cantitatea recoltată, dacă angajatorul are încheiat cu sindicatele un contract colectiv de muncă aplicabil în sectorul agricol. Dacă angajatorul nu are încheiat un asemenea contract colectiv, plata poate fi mai mică decât acest cuantum.

PROGRAMUL DE LUCRU:Se lucrează 20-60 ore/săptămână, cu o medie săptămânală de 37 ore. În special la fermele unde se recoltează căpşunile programul de lucru poate fluctua: dacă la începutul sezonului se poate munci doar câteva ore pe zi, în timpul vârfului de sezon se poate ajunge la 60 de ore pe săptămână. Deseori munca începe la 4 dimineaţa şi durează până la mijlocul zilei, 6-7 zile pe săptămână.

IMPOZITAREA:Lucrătorii sezonieri pot obţine o deducere specială la calculul impozitului. Ca urmarea regulilor speciale aplicate lucrătorilor sezonieri, impozitul pe venit este de 10-14% în primele 3 luni de contract. În acest sens, candidaţii care vor fi declaraţi acceptaţi la sfârşitul bursei locurilor de muncă trebuie să aducă în Danemarca un formular special – „Certificat de rezidenţă fiscală pentru aplicarea Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiată între România şi Danemarca, pentru persoane fizice române” – eliberat la cerere, in limba româna si engleza, de către administraţia finanţelor publice din fiecare judeţ. Ulterior, lucrătorii trebuie să meargă la oficiul Registrului Naţional (Folkeregisteret) din localitatea unde lucrează în Danemarca pentru a fi înregistraţi în calitate de persoane plătitoare temporar de impozit. Angajatorul poate oferi ajutor pentru înregistrare.

CERINŢE GENERALE:

Vârstă minimă – 18 ani.

 Cunoştinţe de limba engleză nivel mediu

Muncă fizică grea.

Experienţa în munca agricolă constituie un avantaj

Munca anterioara în ferme daneze constituie un avantaj.

Persoanele interesate se vor prezenta la consilierul EURES din cadrul AJOFM Botosani cu cartea de identitate origial si copie pentru a participa la o preselectie referitoare la cunostinte de limba engleza  detinute .

Castilio.JPG