Campanie pentru prevenirea cancerului de col uterin

Compartimentul de promovare a sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica va desfasura o campanie de prevenire a cancerului de col uterin. Medicii din cadrul DSP sustin ca daca aceasta forma de cancer este descoperita la timp, ea poate fi tratata. Anul trecut au fost depistate 93 de cazuri noi de cancer de col uterin. Reprezentantii acestui compartiment vor distribui pliante in vederea prevenirii acestei forme de cancer, insa cadrele sanitare vor prezenta informatii si in scoli despre cancerul de col uterin.

"Cancerul de col uterin este vindecabil in stadiile incipiente, de aia este necesar ca femeile sa se prezinte din proprie initiativa la un control anual ginecologic si cu recoltarea de Papanicolau. Avind in vedere ca semnele de cancer de col uterin apar in statii avansate este necesara aceasta prezentare la medic din proprie initiativa. Anul trecut a fost initiat un proiect pentru depistarea precoce a cancerului de col, insa din motive financiare nu s-a mai demarat", a precizat medicul Mirela Movanu, medic pe sectia de Oncologie a Spitalului Judetean.

Reprezentantii DSP spun ca la nivelul judetului sunt foarte putini medici antomopatologi, cei care efectueaza citirea materialului recoltat, raportat la populatia de sex feminin.  

"Decat sa tratam bolnavi de cancer, ar fi mai eficient si ca bani si ca, confort pentru bolnavi sa incurajam testarea persoanelor. Mai exista si posibilitatea vaccinarii, pentru a preveni aparitia acestui tip de cancer. Sunt putini medici antomopatologi. Specialistul da verdictul daca este precancer, cancer sau o infectie, iar la nivelul judetului nu sunt zece astfel de specialisti, ori in judet sunt vreo 200.000 de femei", a afirmat Corneliu Saradan, medic in cadrul DSP.

Castilio.JPG