Piata judetului, printre cele mai ieftine din tara

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat statistica preturilor din orasele din tara, iar Botosaniul isi mentine renumele de piata ieftina.

Astfel, specialistii au analizat preturile la alimentele de baza, iar datele arata ca in judet aproape toate produsele sunt mai ieftine fata de pietele din vest sau sud. Spre exemplu, laptele se vinde in judet la un pret intre doi si 2,5 lei, in timp ce in Cluj costa patru-cinci lei.

Carnea de porc se comercializeaza cu 12-13,5 lei kilogramul, cea de vita cu 12,5-14 lei kilogramul, iar carnea de pasare cu opt-noua lei kilogramul. Cea mai scumpa carne de porc se gaseste in pietele din Bistrita si Hunedoara, unde un kilogram costa intre 15 si 18 lei. Carnea de vita se vinde cu 18-20 de lei kilogramul in Timis si 16-22 de lei in Hunedoara.

Ouale sunt vandute in pietele botosanene cu preturi intre 0,45 si 0,55 lei bucata, in timp ce in Neamt ajung pana la un leu bucata. Cele mai ieftine oua se gasesc in Mures, unde se vand cu 0,35 lei.

La Botosani, pretul fasolei este intre cinci si sase lei kilogramul, mai mare ca in Mehedinti unde se tranzactioneaza si cu trei lei, dar mai ieftin ca in Covasna unde costa intre sase si 10 lei. La cartofi preturile sunt la un nivel mediu, 1,5-2 lei kilogramul, mai mari ca in Brasov sau Galati unde acelasi produs se vinde cu 1,1-1,3 lei kilogramul si mai mici ca in Arges, unde kilogramul de cartofi costa intre 2,5 si trei lei.