Mai multe spitale din judetul Botosani nu se incadreaza inca in procentul de 70% privind cheltuielile de personal. In aceasta situatie sunt spitalele mici care, in schimb, propun reduceri de personal sau chiar acordarea concediului fara plata prin rotatie, incepind cu 1 februarie, pentru a se putea incadra in procentul de salarizare stabilit prin lege. De exemplu, reprezentantii Spitalului din Darabani spun ca pentru respectarea ponderii salariilor de până la 70% în trimestrul l 2011 se va reanaliza numărul de personal existent şi a sarcinilor de serviciu, cu redistribuirea acestuia. La Spitalul Orasenesc Saveni, cheltuielile de personal ajung la 78,9%. In consecinta, conducerea unitatii a propus angajarea de personal medical deficitar prin contracte de prestari servicii, concomitent cu pensionarea angajatilor la limita de virsta si disponibilizarea personalului care nu se incadreaza in normativele de personal. Si conducerea Spitalului din Trusesti renunta la personalul auxiliar care nu se mai regaseste datorita investitiilor si modernizarilor din spital. Si conducerea Sanatoriului Guranda vine cu masuri care sa reduca cheltuielile de personal. Astfel, intr-o prima etapa se propune reducerea programului de lucru prin acordarea de concediu fara plata personalului prin rotatie urmind ca ulterior sa se treaca la dimensionarea exacta a numarului de salariati functie de numarul de pacienti, operindu-se disponibilizari la posturile de lucru excedentare.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate au tras un semnal asupra faptului ca spitalele nu trebuie sa depaseasca procentul de 70% in ceea ce priveste salarizarea.
“Casa nu va avea nicio vina daca spitalele respective nu respecta aceasta legislatie. Ne vom trezi la 1 aprilie ca se va spune ca, Casa de Asigurari nu vrea sa incheie contracte. Am audiat masurile pe care si le-au impus menagerii in vederea eficientizarii activitatii spitalelor. Dati-mi voie sa spun ca multe dintre ele nu semnifica nimic. Acea reglementare legislativa prin care se spune clar ca spitalele sa nu depaseasca 70% din contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, vreau sa spun ca este un lucru bun pentru asigurati, pentru ca 30% va ramane pentru medicamente, hrana, utilitati", a precizat Rodica Hutuleac, sefa CAS Botosani.
Potrivit reprezentantilor CAS, contractul pe care institutia de asigurari de sanatate l-a avut cu spitalele din judet se ridica 1.370 miliarde lei vechi.
"Suma cea mai mare care se consuma in judetul Botosani pe asistenta medicala inseamna spitale. Suma este cu 13% mai mare decit in 2009", a mai spus Rodica Hutuleac.