Sute de botosaneni si zeci de angajatori au ramas pagubiti, dupa ce magazinele au refuzat sa mai primeasca tichete de masa Eurotiket. In urma scandalului izbucnit la nivel national, bonurile au devenit simple hartii. „Nu am stiut ca nu se mai primesc tichetele si am incercat sa cumpar. Este o aberatie, pentru ca eu ca angajat nu am nicio vina”, a declarat Marcel Rusu, un cumparator. In aceeasi situatie sunt si angajatorii care au cumparat bonurile pentru a le distribui angajatilor, ramanand pierduti de bani.
La randul lor, reprezentantii lanturilor de magazine din municipiu sustin ca sunt victime in acest scandal, izbucnit dupa ce la sfarsitul anului trecut afacerea cu tichete Eurotiket a fost preluata de Edenred. Noul proprietar a spus ca nu a preluat si datoriile. „Noi avem de recuperat bani de la compania Eurotiket. A fost practic un tun, au emis tichetele de masa, au incasat banii, si au disparut. Nimeni nu a luat nicio garantie acestei companii si aici a fost greseala”, a declarat Adrian Bidasca, patronul lantului de magazine Pita. Patronul a mai adaugat ca Eurotiket nu a facut nicio plata de la inceputul anului, iar acum se va indrepta impotriva furnizorului de tichete.
Aceeasi pozitie au adoptat-o toate magazinele care primesc tichete de masa, inclusiv retelele Kaufland si Plus. La nivel national prejudiciile companiilor au ajuns la cinci milioane de euro.
Marii retaileri vor sesiza politia si parchetul
Institutiile statului precizeaza prin reprezentanti ca nu ii pot ajuta pe oameni. Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice sustin ca nu pot obliga magazinele sa primeasca tichetele, ei neputand interveni intr-o relatie comerciala.
Comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au specificat ca deocamdata nu am primit reclamatii de la pagubiti. „Nu avem atributii in acest sens si nici nu am primit vreo reclamatie. Daca vom inregistra sesizari le vom analiza”, a explicat Alexandru Zarug, comisar sef in cadrul comisariatului.
Marii retaileri sunt hotarati sa sesizeze politia si parchetul pentru a ancheta acest caz. Mai mult, ei incrimineaza legislatia valabila in cazul furnizorilor de tichete de masa. Legea este din anul 1999 si nu a mai fost modificata, iar aceste firme nu au regim special, astfel de prejudicii putand aparea oricand.
Eurotiket avea o retea de 3.000 de firme partenere.
Tichete impozitate cu 16%
Statisticile arata ca o treime dintre salariati primesc tichete de masa. De regula patronii acorda cate un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare a lunii, ei cumparandu-le de la firme acreditate in acest sens de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala. Pana la mijlocul anului trecut, bonurile de masa erau considerate deosebit de avantajoase, nici patronii nici salariatii neplatind contributii la stat pentru acestea. De la 1 iulie 2010, bonurile au inceput sa fie impozitate cu 16%, valoare suportata integral de angajat.