Judetul Botosani este in coada clasamentului national in ce priveste numarul comunelor declarate zone defavorizate, desi este nominalizat in fiecare an in topul saraciei. Acest statut aduce mai multe beneficii financiare pentru locuitori, insa de aceste avantaje au stiut sa profite tot judetele mai dezvoltate, unde primarii s-au mobilizat mai bine pentru obtinerea statutului de zona defavorizata. Spre exemplu, judetele Brasov si Constanta au aproape trei sferturi dintre comune declarate zone defavorizate, iar Clujul jumatate, in timp ce la Botosani procentul abia atinge 4%, cu doar trei comune recunoscute ca zone defavorizate.
Fermierii botosaneni vor ca aceasta situatie sa se schimbe in viitorul apropiat pentru a beneficia de subventii mai mari. Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis” a precizat ca in prezent se lucreaza la un proiect de hotarare prin care judetul sa fie declarat in intregime zona defavorizata. „In prezent doar trei comune, respectiv Lunca, Rauseni si Hlipiceni, sunt declarate zone defavorizate si pierdem subventii importante. Mai mult decat atat proiectele cu finantare europeana primesc punctaj mai mare daca sunt facute in zone declarate defavorizate”, a declarat Ionica Nechifor.
Proiectul de hotarare va fi inaintat de consilierii judeteni PNL, urmand a fi ulterior supus dezbaterii Consiliului Judetean. Odata aprobata, hotararea de CJ va fi inaintata Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala, care va lua o decizie.
Florin Turcanu, liderul PNL Botosani si fost vicepresedinte al CJ, spune ca in 2002 s-au elaborat niste criterii la nivel national pentru declararea zonelor defavorizate si judetul s-a incadrat cu trei comune, iar de atunci primarii si consilierii judeteni nu au mai facut demersuri pentru ca si alte comune sa fie declarate zone defavorizate, in timp ce in alte judete au existat tot timpul astfel de initiative.
Printre criteriile pentru declararea unei zone ca fiind defavorizata au fost calamitarea repetata a culturilor, rata ridicata a somajului si infrastructura deficitara.
Fermierii din zonele defavorizate pot beneficia de subventii de pana la 250 de euro pe cap de animal si de pana la 90 de euro pe un hectar de cultura.
Conditii minime pentru agricultori
Numarul agricultorilor care au profitat de statutul de zona defavorizata a fost foarte mic la Botosani, anul trecut doar 100 de agricultori cerand bani de la stat. „Pana acum, noua fermieri au depus proiecte pentru finantari europene, statutul de zona defavorizata ajutandu-i sa obtina un punctaj mai bun”, a declarat Gheorghe Luchian, primarul comunei Hlipiceni.
Banii se acorda anual, prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, beneficiarii avand obligatia de a-si lucra terenurile pentru o perioada de cinci ani si de a respecta Bunele Conditii Agricole si de Mediu. Agricultorii care nu respecta aceste conditii risca sa fie penalizati, cea mai drastica sanctiune fiind anularea sprijinului acordat.