Transportatorii acuza Guvernul ca le arunca „praf in ochi”

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) considera Ordonanta de Urgenta 88/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei 92/2003 privind codul de procedura fiscala ca fiind doar “praf in ochi” pentru Fondul Monetar International, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele Augustin Hagiu.

Din cauza formularii de la alin. 1 al art. 116 cu privire la compensare, unde se mentioneaza conditia ca “respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica”, ordonanta isi pierde sensul. Transportatorii romani acuza modul “smecheresc” prin care guvernul incearca sa se achite de sarcini fata de FMI, neluand in calcul drama agentilor economici ce de abia reusesc sa mai faca fata datoriilor si penalitatilor impuse de catre stat, in contextul in care au de incasat de la acelasi stat sume de 10 ori mai mari. Inca de anul trecut, FORT a solicitat Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor compensarea creantelor statului cu creantele debitorului, pentru a rezolva sumele de peste 100 milioane lei pe care transportatorii le au de incasat de la stat pentru transportul pensionarilor si veteranilor.

Dupa un an de zile de tergiversari, suntem in situatia in care firmele de transport intra in faliment, siuatia fiind impusa de non-actiunea guvernului care, prin jocuri de cuvinte, reuseste sa transforme o idee buna intr-o ordonanta fara efect concret asupra agentilor economici.

Inca de la aparitia acestei ordonante, FORT a solicitat lamuriri cu privire la aplicarea prevederilor art. 116, in cazul datoriilor acumulate pentru transportul categoriilor defavorizate, neprimind pana in momentul de fata nici un raspuns.

Consideram ca prin astfel de acte normative guvernul sfideaza pur si simplu agentii economici, ce de un an de zile solicita si asteapta ca masura compensarii sa fie realmente aplicata si nu ca sprijin intr-o perioada dificila, ci ca solutie concreta de salvare de la faliment a firmelor ce au de incasat de la stat mai multi bani decat au de platit, redresand astfel si economia in ansamblu. In cazul in care Ministerul Finantelor, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, vor refuza in continuare lamurirea acestei situatii, FORT va adresa o scrisoare deschisa FMI si, totodata, se va pregati de proteste in Bucuresti, pana la sfarsitul lunii.