In plina criza financiara, Guvernul este dispus sa ofere 300.000 de lei pe un fost conac in care functioneaza scoala cu clasele I-IV din localitatea Soldanesti, comuna Blandesti.
Achizitia este controversata, in conditiile in care de la inceputul anului de invatamant s-au inchis nu mai putin de 23 de scoli in judet din cauza numarului redus de copii si a invatamantului simultan, exact situatia inregistrata in localitate, unde copiii au un singur invatator si invata simultan in aceeasi clasa.
Imobilul i-a fost retrocedat in 2006 lui Teodor Bucsanescu, iar apoi a fost inchiriat de primarie cu 500 de lei lunar, proprietarul oferind in folosinta gratuita cei 75 de ari aferenti cladirii. La momentul dobandirii, noul proprietar ar fi evaluat cladirea la 260.000 de lei, iar acum ar cere 300.000 lei.
Cu acesti bani s-ar putea construi o scoala noua, exemple fiind unitatile scolare Baseu-Hudesti si Durnesti-Santa construite prin Banca Mondiala si care au costat 190.298 lei, respectiv 144.041 lei.
Intrucat contractul de inchiriere va expira anul viitor, deputatul PD-L Catalin Buhaianu a facut demersurile necesare pentru ca guvernul sa achite integral suma solicitata de proprietar. "M-a sunat intr-o dupa-amiaza domnul deputat si m-a intrebat cati bani imi trebuie, si i-am spus ca 300.000 de lei, avand in vedere ca in 2006 era evaluata la 260.000 de lei. Prin intermediul dumnealui s-a elaborat o hotarare de guvern si au fost alocati banii", a declarat Eugen Ciobanu, primarul comunei Blandesti. Edilul a adaugat ca banii au ajuns la primarie, iar rectificarea bugetului cu suma respectiva a fost aprobata de Consiliul Local, chiar daca au fost unele discutii. "Daca nu ii cheltuim pana la sfarsitul anului ii pierdem si atunci suntem acuzati ca nu i-am folosit. Nu este neaparat nevoie sa ii dam toti proprietarului, va fi facuta o evaluare si se va stabili pretul exact al imobilului", a mai adaugat primarul.
La randul sau, directorul care se ocupa de procedura de achizitie a scolii a mentionat ca la inceputul saptamanii viitoare urmeaza sa primeasca expertiza ce stabileste valoarea imobilului. "Nu putem inchide scoala si sa ducem copiii cu masina la unitatea de centru, pentru ca sunt prea mici, de gradinita si sunt 15 kilometri de drum greu", a declarat Mitica Mititelu, director coordonator al scolii din Soldanesti si presedintele comisiei ce se ocupa cu achizitia scolii.
Cladirea necesita lucrari majore
Cladirea necesita imbunatatiri consistente, lucru recunoscut chiar si de autoritati. Imobilul nu a mai fost imbunatatit de acum sase ani, necesitand investitii urgente pentru a oferi un spatiu propice desfasurarii activitatilor scolare. "Am inteles ca vor fi montate geamuri noi, dar dupa ce va fi achizitionata. Asa in calitate de chiriasi nu ne permitem investitii", a declarat invatatorul Lazar Romaniuc. In total in scoala invata 43 de copii, 23 in clasele I-IV si 20 la gradinita, elevii de gimnaziu facand naveta 15 kilometri.
Ada Macovei, inspector scolar general, a precizat ca nu are nicio legatura cu fondurile alocate, banii venind la solicitarea primariei. "Sunt alocati tot prin hotarare de Guvern si 50.000 de lei pentru reabilitare, dar nu pot face eu aprecieri asupra valorii constructiei. Va fi o evaluare si se va decide" a declarat inspectorul scolar general.
Deputatul Catalin Buhaianu a mentionat ca a facut un amendament la legea bugetului, iar suma a fost stabilita in baza unor documente prezentate de primarie Inspectoratului Scolar Judetean. "Inspectoratul Scolar Judetean a avut in baza de date o evaluare a proprietarului care se situa la 240.000 de lei la care am adaugat o marja pana la suma de 300.000 de lei. Nu stiu daca acel imobil face atat", a spus deputatul.
Achizitia se face la mai putin de o luna de la declaratia inspectorului scolar general care mentiona ca se incearca sa se asigure o activitate educativa de calitate pentru toti copii din judet, chiar daca naveta este obositoare, dar este preferabila cand rezultatele invatarii sunt aproape de dorintele parintilor, elevilor si cadrelor didactice.