Plenul Senatului a respins intrarea în procedură de urgenţă a propunerii legislative privind taxa de solidaritate. Este vorba despre legea prin care averile mari şi foarte mari ar urma să fie taxate cu 1%, se arata intr-un comunicat al UNPR. Obiectivul acestei legi este să aducă surse suplimentare de bani la buget, bani care vor fi folosiţi pentru plata pensiilor. Conform calculelor noastre, această lege va aduce la buget circa 9 miliarde de euro în 3 ani de aplicare, bani care vor fi folosiţi pentru plata pensiilor. În condiţiile în care deficitul bugetului de pensii este enorm, aceşti bani sunt absolut necesari pentru plata pensiilor.
Proiectul de lege iniţiat de UNPR a primit aviz favorabil din partea Ministerului de Finanţe, Ministerului de Justiţie, din partea Guvernului, precum şi din partea Consiliului Legislativ.
De asemenea, iniţiativa legislativă are avizul politic al coaliţiei şi suntem convinşi că şi parlamentarii PC vor vota pentru adoptarea acestei legi; chiar senatorul Voiculescu şi-a manifestat susţinerea pentru taxarea marilor averi.
Numărul foarte mare de semnături – sute de mii – pe care UNPR le-a strâns pentru susţinerea acestui proiect de lege demonstrează că taxa de solidaritate este dorită şi de români.
Cu atât mai de neînţeles este atitudinea senatorilor PSD, care au votat împotriva adoptării acestei legi în procedură de urgenţă. PSD a demonstrat încă o dată că una spune şi alta votează. La televizor PSD plânge de mila pensionarilor, dar în Parlament se opune cu înverşunare soluţiilor de redresare a fondului de pensii. Realitatea este că nu le pasă de oamenii obişnuiţi şi că nu au maturitatea politică de a ieşi din demagogie şi de a trece la fapte. De dragul celor 300.000 de oameni cu averi mari şi foarte mari din această ţară, PSD vrea să sacrifice interesele a milioane de pensionari.
"Dl senator Ilie Sârbu a criticat iniţiativa UNPR. Oare pentru că nu vrea să dea 1% din averea domniei sale? Oare interesele sale şi ale celor 300.000 de oameni cu averi mari şi foarte mari sunt mai presus de interesele a milioane de pensionari? Mulţi parlamentari au de unde da statului – şi implicit pensionarilor – 1% din avere. Diferenţa este că parlamentarii UNPR susţin taxarea averilor mari şi foarte mari, iar parlamentarii PSD o resping. Chiar şi cei din PNL au avut o poziţie mai corectă în legătură cu această lege. Am apreciat opinia domnului Puiu Haşoti care a admis, de la tribuna Senatului, că iniţiativa noastră este corectă şi necesară. Facem un apel la toţi parlamentarii, mai ales la Ilie Sârbu şi colegii săi să lase demagogia la o parte şi să voteze legi nu după interesul personal, ci după interesul românilor", se arata in comunicat.
Legea privind taxarea averilor mari şi foarte mari nu este legea UNPR, a Guvernului sau a Coaliţiei, ci va fi legea Parlamentului României. Prin votul de miercuri nu s-a pierdut decât procedura de urgenţă la Senat. Proiectul intră în dezbatere în procedură normală, iar UNPR îl va susţine în continuare cu aceeaşi fermitate şi consecvenţă. Suntem convinşi că legea va intra în vigoare cât mai curând şi va produce efecte în cel mai scurt timp, chiar de anul acesta, mai precizeaza comunicatul UNPR.