Privatizarea Laboratorului de analize medicale de la Spitalul Judeţean, sub semnul întrebării în privinţa legalităţii. Contractul de asociaţiune investiţională încheiat între Spitalul Judeţean şi Firma Sanomed a fost modificat încă de la trecerea laboratorului la firma privată, adică la începutul anului în curs, iar acest lucru a fost tăinuit de fosta conducere a spitalului. Deşi iniţial aceasta a declarat că toţi cei 60 de angajaţi au fost preluaţi ba în aprilie, ba în ianuarie, în realitate aceştia au rămas tot la Spitalul Judeţean. Pentru că firma Sanomed nu a putut intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru ca laboratorul să nu dea faliment chiar din primele luni de la privatizare, fosta conducere a unităţii spitaliceşti a hotărât un troc: să se facă compensarea între ceea ce datorează spitalul firmei private şi invers.
„Spitalul îi datorează bani pentru analizele făcute şi Sanomed unităţii spitaliceşti pentru salarii şi utilităţi. Se face o compensare între ceea ce datorează ei şi ce datorăm noi, asta pentru că Sanomed nu a intrat în contract cu Casa de asigurări, iar spitalul este în contract cu casa. În aceste condiţii, s-a decis încă de la început ca angajaţii să nu mai fie preluaţi cu cărţi de muncă de Sanomed”, a precizat un salariat din cadrul Spitalului Judeţean.
Drept urmare, cei 60 de angajaţi ai laboratorului au rămas tot ai spitalului pe acte. Spitalul Judeţean avea datorii la Sanomed, în luna iulie pentru reactivi, de aproape 2 miliarde lei.
„Cărţile de muncă au rămas la noi şi plătim şi salariile angajaţilor”, a declarat medicul Mihaela Miler, directorul medical al Spitalului Judeţean.
Una din raţiunile pentru care fosta conducere a spitalului a făcut această asociere între spital şi firma privată, spun unii angajaţi, a fost aceea că laboratorul de analize avea datorii de peste un miliard lei vechi la furnizorii de reactivi, iar spitalul nu avea resursele financiare pentru a le achita, fiind înglodat în datorii. De asemenea, un alt motiv pentru care acest contract de asociaţiune a mai fost încheiat a ţinut de autorizarea RENAR a laboratorului, care este destul de costisitoare, în jur de 4 miliarde lei vechi, bani pe care spitalul nu a avut de unde să-i scoată. Juriştii spitalului spun că această modificare în contract, cu acordul ambelor părţi, este legală în cazul în care se constată că acesta nu funcţionează în forma iniţială. Despre legalitatea acestui contract se va pronunţa instanţa pe 20 octombrie. De asemenea, Consiliul de Administraţie al spitalului poate decide dacă reziliază contractul sau nu cu firma Sanomed, în cazul în care se va constata că multe dintre prevederile contractuale nu sunt respectate. Şedinţa de bilanţ va avea loc tot în luna octombrie