Vechiul tirg al Botosaniului, redescoperit in Centrul Vechi

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric scoate la suprafata "Vechiul Oras". Arheologul Florin Hau, care coordoneaza echipa ce se ocupa de descarcarea de sarcina arheologica a zonei , descopera din ce in ce mai multe "dovezi" care duc tot mai departe in istorie, existenta orasului nostru. Astfel ca, daca pana acum au fost descoperite fragmente de ceramica, portelanuri, sticlarie si chiar monezi datand din 1867 sau chiar din secolul XV, miercuri echipa a dat peste un cuptor de ceramica si un altul de topit metal din perioada domnitorului Alexandru cel Bun, adica din anii 1400-1432.

Fiecare sapatura efectuata in amplasamentul unde era parcarea din fata fostului magazin general, pare a fi o sapatura tot mai adanca in istoria orasului nostru.

Astfel ca, daca orasul Botosani a fost mentionat in documente pentru prima data in 1439, in Letopisetul Tarii Moldovei de Grigore Ureche, descoperirile pe care le face echipa ce se ocupa de descarcarea de sarcina arheologica a zonei, sunt de natura sa plaseze si sa certifice inceputul de viata a orasului mai departe in istorie, in perioada domniei lui Alexandru cel Bun.

Practic, echipa a gasit 4 cuptoare , din care doua au fost scoase la suprafata. Un cuptor era folosit in ceramica, iar celalalt, apreciaza specialistii , era folosit in topirea metalelor.

Asta plaseaza in parcarea de astazi, targul mestesugaresc medieval al Botosanilor, din urma cu peste 600 de ani.

Centrul vechi, cunoscut astazi tuturor botosanenilor de pretutindeni, are o incarcatura istorica profunda, chiar si numai in cladirile care exista si astazi, insa multe dintre cele rase de pe fata pamantului, au fost "readuse la viata" macar numai in memorie, prin descoperirea fundatiilor acestora, care dateaza, spune specialistul, din 1880-1890. Iar in putinele ilustratii, care mai reusesc sa pastreze istoria orasului din acea zona, regasim vechiul Hotel Regal, care exista la inceputul anilor 1900, in cladirea caruia acum functioneaza societatea Urban Serv.