Comunicat Apa Grup: Neintelegerile dintre E.ON Moldova si Termica nu s-au stins

Reprezentanţii SC Apa Grup SA doresc să clarifice o serie de aspecte legate de furnizarea sau nefurnizarea apei reci şi a apei calde în judeţul şi municipiul Botoşani.

Societatea Termica SA are către Apa Grup o datorie totală de 5.155.618 lei, unitatea neachitând în totalitate facturile pentru apa livrată, nici în acest an, nici în ultimii doi.

SC Apa Grup SA are la rândul său datorii către E.ON Moldova de aproximativ 1,8 milioane de lei. Pentru că Termica a produs energie electrică, cele trei societăţi au convenit în două rânduri, în acest an, ca datoria Apa Grup să fie plătită prin intermediul energiei electrice livrată de Termica, aceasta urmând să-şi achite astfel restanţele la apă. Două astfel de contracte de cesiune s-ai semnat în 2010, ultimul astfel de contract find negociat şi parafat pe 20 august anul curent. Conform unui fax primit de Apa Grup în dimineaţa zilei de 25 august, E.ON confirma modalitatea descrisă în contract, stabilind nişte termene pentru semnarea unor documente anexe. În aceeaşi zi, la ora 15.55, Apa Grup era anunţată, de către aceeaşi societate, că începând de a doua zi, se va sista energia electrică la toate staţiile de lucru, din cauză că societatea Termica a rămas fără licenţă de producere a energiei electrice.

 Aşa cum reiese şi de pe site-ul ANRE, dar şi cum arată E.ON în motivaţia deciziei de sistare, licenţa Termica a fost retrasă pe 19 august acest an, printr-o decizie a autorităţii de reglementare din Bucureşti. Decizia 2091 din 19 august 2010 arată că cererea de retragere a licenţei a fost depusă la ANRE de SC Termica SA pe data de 2.08.2010. Decizia de retragere a fost dată, aşadar, anterior semnării contractului de cesiune. Din acest motiv E.ON MOLDOVA FURNIZARE şi-a rezervat „dreptul de a acţiona pe cale penală reprezentanţii Termica pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în convenţii”, după cum se precizează în faxul trimis de E.ON. Mai mult, ca urmare a acestui fapt, firma nemţească a retras şi oferta făcută judeţului Botoşani de a executa gratuit lucrări electrice în zona sinistraţilor din Dorohoi.

 Acesta fiind firul evenimentelor, conducerea Apa Grup a făcut eforturile necesare ca judeţul să nu rămână complet fără apă pe data de 26 august, închiriind şi montând în regim de urgenţă generatoarele de energie electrică despre care am relatat anterior, situaţia furnizării apei fiind normalizată, în mare parte. Conducerea Consiliului Judeţean a intervenit pentru ca societatea E.ON să reia furnizarea de energie electrică, însă problemele financiare nu au fost încă soluţionate.

 O serie de modalităţi de stingere a conflictului financiar dintre SC Apa Grup şi E.ON Moldova au fost identificate, însă nu s-a semnat niciun act, deocamdată. Pentru că societatea Termica, veriga pricipală în tensiunile apărute, a propus până acum doar două bilete la ordin în valoare de doar 600.000 de lei, care vor fi valabile abia la sfârşitul lunii septembrie, operatorul de apă a luat decizia de sistare a apei reci către cel de energie termică. Măsura se impune pentru ca judeţul să nu ajungă din nou în situaţia de a rămâne fără apă. O serie de decizii similare vor fi luate în perioada următoare împotriva rău-platnicilor.