Medicii ies la lupta contra guvernului

Reducerea salariilor cu 25% si riscul disponibilizarilor au creat nemultumiri in randul angajatilor din sistemul sanitar.

"Este un val de nemultumire foarte mare, favorabil unor actiuni sindicale. Acum protestele vor fi radicale", a declarat Octavian Dumitru, liderul sindicatului Sanitas Botosani.

Dupa ce sindicalistii Federatiei Nationale Sindicala "Ambulanta" (FNSA) nu au putut refuza semnarea documentelor privind reducerea salariilor, asa cum planuisera, in urma Consiliului National al Blocului National Sindical la care sunt afiliati s-a stabilit sa inregistreze plangeri impotriva deciziei guvernamentale, la care sa ataseze doi fluturasi cu salariile de pe ultimele doua luni. Acestea vor fi folosite si in instanta. "Faptul ca plangerea se adreseaza catre manager nu inseamna ca recuperarea se face de la acesta. Cand vom ajunge in instanta, managerul va motiva diminuarea conform legii si responsabil se face guvernul", se arata in comunicatul primit de la Bucuresti. Deja toti membrii de sindicat au inregistrat plangerile si urmeaza sa cheme Ministerul Sanatatii la judecata. Juristii angajati de FNSA sunt pregatiti sa ajunga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru solutionarea acestui caz. In sprijinul acestora este si legislatia ambigua din sistemul sanitar, nestiindu-se clar daca toti salariatii din domeniu sunt bugetari.

Reprezentantii Sanitas au pregatit si ei o actiune in instanta pentru a stabili cu exactitate statutul angajatilor. "Concret, serviciile in sistemul de sanatate sunt platite in urma unui contract cu casa de sanatate, in baza unor prestari de servicii, deci nu sunt bugetare. Urmeaza sa vedem exact. La mijlocul lunii viitoare aproximativ 10.000 de oameni vom picheta Ministerul Sanatatii, dupa care imediat va fi Congresul National, unde se vor lua masurile urmatoare", a mai spus liderul Sanitas Botosani.

Sindicalistii se tem de disponibilizari

Angajatii din sanatate iau in calcul si posibilitatea organizarii de greve, avand in vedere ca se preconizeaza reduceri de personal. Deocamdata Spitalul Judetean a renuntat la mai bine de jumatate din personalul TESA, in unitate urmand sa ramana doar 27 din cei 64 de salariati din aceasta categorie. Sindicalistii se asteapta sa se faca disponibilizari si din randul personalului medical, chiar daca majoritatea spitalelor functioneaza cu deficit de specialisti. "Am doi copii in intretinere, sotul este cu grad de handicap, iar salariul a devenit mai mic decat rata la banca la un imprumut pentru o operatie a sotului. Maine-poimaine pot decide sa ma dea afara. Daca mie imi poate explica cineva cum se mai poate trai eu accept orice sfat. Intr-un an jumatate salariul mi-a scazut cu aproape 60%. Nimeni nu spune ca in realitate scaderile sunt si mai mari si nu mai avem cum trai", a spus o infirmiera din cadrul Spitalului Judetean, care in ultima luna a castigat 540 de lei.

Sindicalistii botosaneni din sistemul sanitar au iesit in strada si la sfarsitul lunii mai, cand guvernul a anuntat masurile de austeritate, insa cadrele medicale spun ca protestele din toamna vor fi radicale deoarece nu mai pot trai cu salariile pe care le primesc.