Tati stabiliti in urma testelor ADN

"Este sau nu copilul meu ?" – aceasta este intrebarea care ii framanta pe barbatii care au lipsit mai mult de acasa, fiind plecati peste hotare.

Cum singura metoda de a afla daca ei sunt sau nu parintii biologici ai copiilor este testul de paternitate, cererile privind realizarea unor astfel de analize nu au intarziat sa apara. Numai anul acesta magistratii au inregistrat 23 de astfel de actiuni, cele mai multe – 10 – fiind consemnate la Judecatoria Saveni. Atunci cand partenerii nu sunt de acord cu efectuarea testelor, se ajunge la instanta. In schimb, daca exista consens, cererile pot fi inaintate serviciilor de medicina legala ori institutelor de medicina legala din centrele universitare sau direct Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici".

Ceea ce toata lumea cunoaste sub denumirea de test de paternitate este de fapt un test serologic de stabilire a filiatiei fata de tata. Cercetarea se face pe baza probei de sange sau saliva recoltata de la parinti si copil. Analizele ADN se fac numai la Bucuresti, iar rezultatul se elibereaza dupa aproximativ 40 de zile de la recoltarea probelor. Un asemenea test costa de la 1.200 de lei de persoana, ajunge la 2.400 de lei cand se face pentru tata si copil, sau la 3.600 de lei cand determinarea se face pentru copil, tata si mama.

Pe langa analizele serologice se pot face si analize mai complexe, cu markeri cromozomiali, dar pretul ajunge la aproape 5.000 lei. In urma unor astfel de teste se poate afla cine este tatal copilului, dar este nevoie de probe si de acordul pentru recoltare al respectivei persoane, sau de o dispozitie a instantei care sa oblige persoana sa faca testul.

Pacalit cu pensia alimentara pe patru ani

Cat de eficiente sunt aceste teste au simtit-o pe pielea lor si cativa botosaneni. Florin D. dintr-o comuna de langa Dorohoi a avut dubii cu privire la paternitatea unei fetite de sase luni si a deschis actiune in instanta. Dupa realizarea testelor, analizele au confirmat ca nu el era tatal. La fel a patit si Felix C. dintr-o comuna din apropierea orasului Darabani. Dupa o relatie de cateva luni cu o tanara, barbatul s-a trezit ca ar fi tatal unui baiat. Patru ani a platit pensie alimentara, dar in 2009 a cerut stabilirea paternitatii in instanta. Rezultatul i-a confirmat banuiala – copilul nu era al lui. Instanta a dispus modificarea certificatului de nastere al copilului si anularea pensiei alimentare, dar barbatul a ramas pierdut de banii platiti, pentru ca, pentru recuperarea lor, trebuia sa deschida o alta actiune in instanta.