Au căzut pe stradă ca muştele, din cauza temperaturilor extrem de ridicate de afară

Au căzut pe stradă ca muştele, din cauza temperaturilor extrem de ridicate de afară. Este cazul a zeci de botoşăneni care au avut nevoie, vineri, de îngrijiri medicale după ce au leşinat sau li s-a făcut rău din cauza caniculei. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, peste 50 de botoşăneni din tot judeţul au apelat la cadrele medicale de la ambulanţă pentru acordarea primului ajutor. Aceştia, deopotrivă tineri şi bătrâni, au ignorat avertizările date de medici şi s-au expus la soare mai mult timp. Printre leşinaţi s-a numărat şi un medic de pe Unitatea de Primire a Urgenţelor. În prezent, sediul UPU se află în reabilitare, iar aparatele de aer condiţionat lipsesc cu desăvârşire. Cazurile sunt mai multe ca niciodată, iar medicii fac cu greu faţă.

„Din cei doi medici care făceau de gardă la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unul a rezistat până dimineaţă, iar celălalt a <căzut> la datorie la ora 5 dimineaţa şi a fost perfuzat de colegul său. Este medic şi s-a întâmplat din cauza căldurii din unitate. Şi-a revenit la ora 9,30. UPU beneficiază la ora actuală de această extindere pe care o aşteptăm cu toţii şi numărăm nu numai zilele şi nopţile şi orele câte au mai rămas până la inaugurare şi sperăm ca noua locaţie, care este construită după standarde corespunzătoare din toate punctele de vedere a calităţii în construcţie să fie corespunzătoare şi pentru cei care lucrează din punct de vedere a condiţiilor normale de muncă. Atunci vom lucra în condiţii normale, acum ne chinuim cu un aparat de aer condiţionat”, a declarat medicul Gheorghe Apetroaie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Tot din cauza caniculei, un bărbat de 57 de ani din Botoşani a trebuit să fie transferat la Iaşi după ce a suferit un accident vascular cerebral. Acesta a stat aproape toată dimineaţa de joi expus la soare, iar la amiază un vas de sânge a cedat, fiind transportat în comă la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

 

În cele două zile de caniculă, echipajele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au făcut faţă cu greu solicitărilor, datorită maşinilor insuficiente raportat la numărul de cazuri avute. De asemenea, în aceste zile, 15 ambulanţe sunt mobilizate pentru intervenţii pe timp de zi şi alte 13 pe timp de noapte. „Numărul de ambulanţe este insuficient. Ne-ar mai trebui trei pe noapte şi una pe zi. Şi personalul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă este insuficient”, a spus medicul Doina Botez, directorul adjunct al DSP. Potrivit reprezentanţilor DSP, la nivelul judeţului sunt amenajate 13 puncte de prim ajutor.