Liste negre cu disponibilizări printre bugetari

Sute de angajaţi din instituţiile publice din judeţ vor fi concediaţi până la 1 septembrie. Selecţia se va face în funcţie de studii, de numărul de copii aflaţi în întreţinere şi de abaterile disciplinare din ultimii patru ani.

Şefii instituţiilor publice spun că, în medie, un sfert din  personalul care este angajat în prezent va trebui disponibilizat până la sfârşitul lunii august. Drept urmare, în fiecare instituţie s-a întocmit un tabel cu persoanele ce vor fi anunţaţe că vor fi date afară de la serviciu. Înscrierea pe lista neagră s-a făcut în funcţie de studii, de numărul de minori aflaţi în  întreţinere şi de abaterile disciplinare avute în ultimii patru ani.

Aceste liste nu sunt însă finale până când nu vor fi prezentate şi aprobate la ministerele de resort. De exemplu, ieri, au fost chemaţi la Bucureşti şefii istituţiilor suborbonate Ministerului Muncii, pentru a prezenta listele cu reducerile de personal. Astfel, de la Casa de Pensii vor fi disponibilizaţi 24 de salariaţi, de la Agenţia de Şomaj vor pleca 13 angajaţi, la Agenţia de Prestaţii Sociale vor fi trecute în şomaj 8 persoane, iar de la Inspectoratul Teritorial de Muncă vor pleca 3 angajaţi.

În cazul unor alte instituţii bugetare se ştie doar cifra disponibilizărilor la nivel naţional, nu şi pe judeţe. „Ştiu doar că la nivel naţional vor fi disponibilizaţi în jur de 1.500 de salariaţi“, a spus Gheorghe Manole, directorul Direcţiei Agricole. Primăria Botoşani pare să fie ocolită de valul disponibilizărilor. „Avem un deficit de aproape o sută de oameni“, a motivat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. În schimb, de la Poliţia Comunitară vor pleca acasă 27 de agenţi de pază.

Şase dintre ei nu au nici măcar bacalaureatul şi obligatoriu vor trebui să plece. Pentru restul o să ţinem cont de felul cum s-au implicat în ultimii ani la serviciu şi de situaţiile lor familiare“, a spus Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Comunitare Botoşani.

Stres la serviciu

Atmosfera din instituţiile publice este tensionată din cauza acestor veşti. Funcţionarii fără studii superioare  tremură de frică să nu fie trecuţi pe listele negre. Printre aceştia se află şi Maria Marian (54 de ani), care de peste 30 de ani munceşte la Casa de Pensii.

Ce poţi să faci dacă te dă afară la vârsta asta? Am un copil în întreţinere care este la facultate şi nu am economii. Noi, funcţionarii, şi aşa trăim de pe o zi pe alta. Ca să-mi deschid o mică afacere nu am cu ce, iar la muncă în străinătate nu pot să merg pentru că în trecut am suferit o semipareză. Mă rog la Dumnezeu să am noroc“, a spus Maria Marian.

Top disponibilizări:
1. Poliţia Comunitară: 27;
2. Casa Judeţeană de Pensii: 24;
3. Agenţia Judeţeană de Şomaj: 13;
4. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură: 12;
5. Agenţia de Prestaţii Sociale: 8