World Vision România asistă peste 1000 de persoane afectate de inundaţiile din luna iunie, din oraşul Dorohoi, judeţul Botoşani. Recent, organizaţia a aplicat şi a primit un grant în valoare de 50.000 de dolari de la Ambasada SUA din Bucureşti, prin care va veni în sprijinul copiilor şi familiilor grav afectate din aceşt oraş, se arata intr-un comunicat al organizatiei World Vision.
Până în prezent, World Vision România a trimis deja în această zonă, din resurse proprii, trei transporturi de donaţii constând în obiecte de maximă necesitate – paturi pliante, saltele, îmbrăcăminte, încălţăminte, kituri igienice. Valoarea totală a sprijinului se ridică la peste 20. 000 euro, bunurile fiind distribuite prin intermediul partenerilor locali – Biroul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Dorohoi.
Ambasada SUA a decis acordarea acestui grant organizaţiei WVR, prin prisma experienţei de interveţie în situaţie de urgenţă pe care WVR a dovedit-o şi în anii precedenţi. Aici ar fi necesară o declaraţie de la ambasada SUA în acest sens.
În urma evaluărilor realizate de către o echipă de intervenţie rapidă a WVR, cei 50.000 de dolari vor fi direcţionaţi în special către copiii şi familiile lor aflate în taberele de sinistraţi din Dorohoi, dar nu numai.
Astfel, peste 1.000 de persoane afectate de inundaţii, din care peste 200 de copii, vor primi în cursul lunii august produse de igienă, aragaze, veselă şi detergent. De asemenea, pentru copiii din taberele de sinistraţi va fi amenajat un spaţiu prietenos pentru copii, pentru care se vor achiziţiona mobilier, jocuri educative, cărţi, jucării. Personalul local va fi pregătit în vederea susţinerii activităţilor pentru copii, care se vor derula până la începutul anului şcolar.
„Pentru organizaţia noastră, prima grijă sunt copiii. Tocmai de aceea, o parte din banii primiţi de la Ambasada SUA vor fi folosiţi pentru crearea unui „spaţiu prietenos pentru copii” („child friendly space”), un loc în care copiii care au suferit traume psihologice în urma inundaţiilor, mai ales cei care locuiesc temporar în taberele de sinistraţi, să se poată juca într-un spaţiu sigur, să se simtă protejaţi şi ocrotiţi, fiind ajutaţi de către psihologi şi cadre didactice să exprime şi să depăşească trauma psihologică suferită”, a declarat doamna Anita Delhaas – van Dijk, director naţional World Vision România.
World Vision România va face o nouă evaluare a situaţiei persoanelor afectate de inundaţii din oraşul Dorohoi în luna septembrie, pentru a-şi putea coordona sprijinul oferit cu demersurile făcute de către autorităţile guvernamentale şi locale.
„Dorim foarte mult să împărtăşim din experienţa organizaţiei noastre în situaţie de dezastre şi am discutat deja cu autorităţile locale să organizăm un training de protecţie a copilului în situaţie de dezastre. Nevoia de pregătire a comunităţilor pentru a face faţă situaţiilor de dezastre a fost dealtfel identificată şi cu acest prilej şi dorim ca împreună, ONG-uri şi autorităţi, să colaborăm mai strâns în acest sens”, a declarat dl. Eugen Borlea, manager programe intervenţie de urgenţă al WVR.