ÎPS Teofan, la Biserica Vovidenia. Acolo au fost aduse și moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina

IPS Teofan la Biserica Vovidenia Botosani, stiriSute de credincioși s-au adunat sâmbătă, 5 mai 2018, la Biserica „Intrarea Maicii Domnului” – Vovidenia din municipiul Botoșani, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, racla cu fragmente din moaștele Sfântului Efrem cel Nou, Sfântului Ioan Rusul și o particică din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina, dar și o icoană cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Ignatie au fost puse spre închinare.

Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele protoiereu Lucian Leonte, potopop de Botoșani, părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani dar și părintele Partenie-Cristian Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ierarhul a citit credincioșilor prezenți o rugăciune de dezlegare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup psaltic format din elevi seminariști și studenți.

IPS Teofan la Biserica Vovidenia Botosani, stiriDupă citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a ținut un cuvânt de învățătură referitor la ce înseamnă să îi slujești lui Dumnezeu ca rob al Lui: „Fericitul Augustin, mare părinte al Bisericii Apusene, când aceasta nu era despărțită de Sfânta Biserica Ortodoxă, amintea în cuvântul său spunând: «cel care dorește să fie liber este chemat să fie rob al lui Dumnezeu». La cele mai importante momente din viața noastră, preotul rostește robul lui Dumnezeu. La Sfântul Botez, la Sfânta Cununie, la toate Tainele Bisericii se amintește despre robul lui Dumnezeu. Nu există altă demnitate mai înaltă, alt statut mai de bază pentru cineva care trăiește în această lume decât să fie robul sau roaba lui Dumnezeu. Și acest statut de rob al lui Dumnezeu este izvor inepuizabil de libertate, singura care ne așează cu adevărat în fața lui Dumnezeu”.

like facebook, stiri, botosaniSpre finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Lucian Leonte și părintele paroh Partenie Apostoaie au adresat un cuvânt de recunoștință: „Vă mulțumim Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit pentru rugăciunile pe care le faceți zi de zi și, ceas de ceas, și ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea sănătate și putere pentru că multe sunt de făcut în ogorul mitropoliei” a adăugat părintele protoiereu Lucian Leonte.

La această zi închinată Sfântului Efrem cel Nou aducem mulțumire acestui sfânt pentru că ne-a binecuvântat prin prezența Sfintelor Moaște, aduse aici de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit pe data de 10 iunie 2017. Mulțumim dumneavoastră dragi creștini și tuturor celor ce se implică în această biserică, tuturor creștinilor care, pe lângă zidirea bisericii sufletești, se fac lucruri frumoase în această biserică, cu ajutorul Maicii Domnului dar și al credincioșilor” a vorbit părintele paroh Partenie Apostoaie.

Pentru meritele deosebite pe care părintele paroh le-a desfășurat în comunitate, IPS Mitropolit Teofan i-a oferit preotului distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. De asemenea, părintele Partenie Apostoaie a oferit în dar ierarhului o icoană cu chipui Sfântului Efrem cel Nou. Cu prilejul vizitei pastorale, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Slujba sfințirii casei parohiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *