Consiliul Judetean deconteaza nesimtirea alesilor

Consilierii judeteni par sa fie, cel putin deocamdata, neatinsi de efectele crizei economice. Taierile salariale sau trimiterea in concediu fara plata nu sunt „compatibile” cu calitatea de consilier judetean. Este suficient ca un astfel de ales sa se prezinte la cele trei sedinte lunare (una de plen si doua de comisii) pentru a fi remunerat cu aproape 800 lei. Mai fac parte si din unele structuri subordonate Consiliului Judetean, pentru care sunt platiti, iar daca au domiciliul in alta localitate decat municipiul Botosani, li se deconteaza si transportul. Potrivit art. 34, al 2. din legea 393/2004 privind statutul alesilor locali, „indemnizatia de sedinta pentru membrii consiliului care participa la sedintele ordinare ale consiliului si ale comisiilor de specialitate va fi in cuantum de pana la 5% din indemnizatia lunara a presedintelui”. Conform informatiilor furnizate de departamentele de specialitate ale Consiliului Judetean, un consilier judetean ia in mana, lunar, pentru cele trei sedinte, nu mai putin de 780 lei (987 lei brut), asta in conditiile in care este prezent. In cazul in care, pe langa cele trei sedinte (una ordinara de plen si doua de comisii), se mai convoaca inca o sedinta extraordinara, legea nu prevede si remunerarea acesteia. Pentru unii acest lucru nu reprezinta o problema, deoarece au reusit sa fie desemnati in diferite organisme subordonate Consiliului Judetean, platite chiar mai bine.
 
Consilierii s-au lipit si de ATOP
Este vorba in principal de Autoritatea Teritoriala pentru Ordine Publica (ATOP), din care, pe langa reprezentanti ai Politiei, Prefecturii, primai, fac parte si consilieri judeteni. Acestia primesc pentru o sedinta de ATOP inca 6% din indemnizatia presedintelui Consiliului Judetean, pe langa acel 5% de care aminteam mai sus. In acest caz se platesc nu mai mult de doua sedinte pe luna, daca acestea sunt convocate. Ceea ce primeste un consilier judetean pentru ca face parte din ATOP reprezinta 554 lei net (790 lei brut) pentru doua sedinte. Peremistul Dumitru Codreanu, liberalul Liviu Andronic, pedelistul Mihai Clim, pesedistul Mihai Jitarasu, pesedistul Eugen Mirauta si liberala Roxana Marandiuc sunt consilierii judeteni care au fost desemnati in aceasta structura. Unii dintre acestia au solicitat si decontarea transportului pentru a ajunge la sedintele de ATOP. La prima vedere sumele par nesemnificative, dar la un calcul amanuntit se observa ca, anual, mii de lei din banii publici se cheltuiesc pentru sustinerea celor 30 de alesi locali-consilieri judeteni din cadrul Consiliului Judetean. (Monica Aionesei)
 
Lucreaza la Botosani, dar apar pe lista decontarilor cu deplasarea
Grav este ca pe lista decontarilor se afla consilieri judeteni care au serviciul in Botosani si ei oricum se deplaseaza in municipiu pentru a venit la munca, nu fac drum la Botosani special pentru intrunirea CJ. Astfel, Rodica Hutuleac din Dorohoi este director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, iar Dumitru Codreanu este angajat al Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, care functioneaza chiar in subordinea CJ. Mai mult, cel din urma are casa la Bucecea, dar si apartament in Botosani, la nici 100 de metri de sediul CJ.
 
 
Lista rusinii: consilieri judeteni care isi deconteaza deplasarea la sedinte
 
Consilier judetean
Formatiunea politica
Luna
Plata deplasari
Liviu Andronic
PNL
Aprilie
202,85 lei
Mihai Clim
PD-L
Aprilie
177,36 lei
Florin Ignat
PNL
Aprilie
145,35 lei
Laurentiu Burlacu
PNL
Aprilie
87,22 lei
Mircea Holeiciuc
PSD
Aprilie
71,70 lei
Petru Nechita
PNL
Aprilie
71,70 lei
Mihai Axinte
PNL
Aprilie
71,70 lei
Rodica Hutuleac
PD-L
Aprilie
71,70 lei
Vasile Batir
PNL
Aprilie
46,52 lei
Dumitru Codreanu
PRM
Aprilie
38,76 lei
 
Sedintele consilierilor, platite mai bine decat munca unor functionari din CJ
Indemnizatiile consilierilor judeteni ajung chiar sa depaseasca venitul salarial lunar al unui functionar din cadrul aparatului propriu al Consiliului Judetean. De exemplu, un functionar cu studii medii are un venit salarial brut de doar 878 de lei, in care se includ sporul de vechime si sporul de antena. Dand la o parte darile catre stat, acesta ajungea sa ia in mana la final de luna doar 657 de lei. Chiar si cu studii superioare, un functionar din cadrul CJ abia ajunge sa incaseze lunar un salar echivalent cu indemnizatia lunara a unui consilier judetean. Astfel, un angajat cu studii superioare are un salar brut de 1.181 lei, in care, de asemenea, sunt incluse s sporul de vechime si sporul de antena. Platind darile la stat, se ajunge la un salariu net de doar 894 lei pe luna.