Ordonanţă de Urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale

Guvernul a adoptat în şedinţa de duminica seara o Ordonanţă de Urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale printr-o serie de măsuri al căror efect se va concretiza prin bani mai mulţi la bugetul de stat, care vor permite investiţii şi locuri de muncă, precum şi plata obligaţiilor sociale ale statului.
          “Este evident că nu vom putea să diminuăm veniturile bugetarilor sau ale pensionarilor şi să lăsăm evaziunea fiscală să înflorească”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
          Guvernul va monitoriza cu exigenţă aplicarea noilor reglementări de combatere a evaziunii fiscale, a dat asigurări şeful Executivului.
          “Noi considerăm că măsurile adoptate sunt dintre cele mai dure, iar aici vorbim de instituirea unui control strict la intrarea în ţară a produselor cu risc ridicat de evaziune”, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
           Ministrul Sebastian Vlădescu a menţionat introducerea taxării inverse pentru produsele specificate în textul actului normativ, şi anume, cereale, legume, fructe, carne şi produse din carne, zahăr, zahăr brut, etc.
          Măsurile adoptate stipulează şi introducerea Registrului Operatorilor Intracomunitari, prin care se urmăreşte a se elimina cât mai mult din evaziunea din zona TVA-ului intracomunitar.
          În ceea ce priveşte antrepozitul fiscal, rămân antrepozitele fiscale de producţie şi dispar antrepozitele de depozitare, cu excepţia celor ale producătorilor, care vor fi în număr limitat pentru producătorii autorizaţi de ţigări şi pentru rafinării.
          Prin măsurile adoptate, Guvernul vizează inclusiv limitarea evaziunii prin cesionare şi insolvenţă. În acest sens, a fost introdusă obligativitatea solicitării avizului organului fiscal în cazul cesionării, astfel încât firmele cu datorii să nu poată fi cesionate până în momentul în care Fiscul este informat în legătură cu această intenţie şi aprobă cesionarea. Referitor la insolvenţă, se introduce o răspundere comună a administratorului.
          Potrivit ministrului Finanţelor, alte modificări legislative vizează trecerea unor acte de contrabandă  care erau până acum calificate ca fiind contravenţii, în sfera infracţiunii. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri în ceea ce priveşte activitatea de duty-free. Magazinele în regim duty-free vor continua să existe, însă vor plăti anticipat accize, taxe vamale, TVA, urmând să le recupereze după ce vor face dovada că produsele respective au părăsit teritoriul vamal al României