Măsurile anticriză anunţate de guvernanţi trimit medicii la muncă în străinătate

Măsurile anticriză anunţate de guvernanţi trimit medicii la muncă în străinătate. Autorităţile sanitare locale atrag atenţia că asistenţa medicală de care vor beneficia botoşănenii va fi mai redusă şi asta din cauza pericolului de migrare a medicilor şi asistenţilor către statele europene pentru salarii mai mari. Asta după ce guvernanţii au anunţat că salariile vor scădea cu 25%. Gheorghe Apetroaie, directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat că situaţia este generalizată în ţară, însă la Botoşani este o situaţie particulară unde şi aşa există un deficit de medici pe mai multe specialităţi şi în mai multe spitale din judeţ.

Sunt foarte mulţi medici care se apropie de pensie. Mizăm pe profesionalismul şi pe prezenţa lor în continuare în viaţa medicală botoşăneană. Nu cred că un om spre 60 de ani îşi mai doreşte să plece în străinătate la această vârstă. Ar fi o cetegorie stabilă, în schimb sunt medicii tineri care au terminat rezidenţiatul şi care au dorinţa de a pleca. Acest lucru este cunoscut în lumea medicală şi nu este un secret pentru nimeni,”, a spus directorul medical al DSP. El spune că sunt mulţi colegi care doresc să plece în străinătate, pentru a putea fi retribuiţi mai bine şi respectaţi. Din acest motiv, susţine directorul medical al DSP, surprizele pot apărea oricând în sensul că mulţi dintre medicii care doresc să plece la muncă în străinătate vor părăsi spitalele fără să anunţe în prealabil pe nimeni, nici conducerea spitalului, dar nici autorităţile sanitare locale, pentru a nu fi trataţi cu severitate de către şefi.

 „Din nefericire, ne putem aştepta oricând să rămânem deficitari pe specialităţi medico-chirurgicale. Pentru medicina de familie lucrurile s-au aşezat puţin, pentru că sunt ţări care nu mai acceptă contracte cu medicii din România, decât pe perioadă determinată, verificându-i pe aceştia vizavi de gradul de pregătire profesională, de responsabilitatea respectivului medic cât şi de diploma pe care aceştia o prezintă”, a completat Gheorghe Apetroaie.

O categorie de medici care au părăsit locul de muncă din Botoşani pentru unul din străinătate sunt stomatologii. Potrivit autorităţilor sanitare locale, la ora actuală sunt câţiva medici botoşăneni care au plecat să profeseze în Canada, unde sunt recunoscuţi deja pentru profesionalismul lor şi sunt mult mai bine plătiţi. Aceste plecări, spun autorităţile sanitare, vor dezechilibra şi aşa fragil sistemul de asistenţă medicală din judeţul Botoşani, existând riscul de a nu mai putea acoperi specialităţile medico-chirurgicale, iar cazurile să fie direcţionate către alte judeţe.