Elevii de clasa I vor beneficia, din anul scolar viitor, de cursuri de igiena

Elevii de clasa I vor beneficia de cursuri de igiena, potrivit unei hotariri de Guvern aprobat în şedinţa de miercuri. Hotărârea reglementează structura programelor naţionale de sănătate, obiectivele acestora, modalitatea de finanţare, precum şi modalitatea de asigurare a medicamentelor şi materialelor sanitare.
Actul normativ introduce programe noi, în special pentru copii şi tineri. Este vorba de Programul de igienă orală pentru elevi şi Programul Şcoala mamei.

În cadrul programului de igienă orală pentru elevi vor fi incluşi copiii din clasa I-a, care vor beneficia atât de cursuri pentru  educaţie medicală de igienă orală pentru prevenirea problemelor dentare acordată de personal medical de specialitate, cât şi de tratament medical. Acest program se va derula la nivel naţional, după data de 1 iulie 2010, fiind necesară elaborarea cadrului legislativ care să permită asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate de către cabinetele de medicina dentară şcolară care au fost transferate către autorităţile administraţiei publice locale.

Programul intitulat Şcoala mamei se adresează gravidelor, lăuzelor, dar şi familiile acestora şi îşi propune instruirea lor cu privire la igiena sarcinii, îngrijirea nou-născutului şi promovarea alimentaţiei naturale exclusive până la vârsta de 6 luni pentru copii.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a mai precizat că anul acesta s-au alocat 2.400.000 lei pentru realizarea Registrului Naţional al donatorilor de celule stem, iar activitatea propriu-zisă a registrului se va face prin trei centre de transplant şi mai multe centre de recrutare.