Zeci de directori de institutii publice cu subordonare guvernamentala isi pierd posturile la acest sfirsit de saptamina. Simbata expira termenul pe care Curtea Constitutionala l-a dat Guvernului Romaniei pentru intrarea in legalitatea a sefilor asa numitelor servicii publice deconcentrate.
Acestia au fost numiti si renumiti ulterior in functii de directori coordonatori prin doua ordonante (37 si 105/2009), care au fost declarate nelegale de Curtea Constitutionala. A doua oara Executivului i s-a dat termen de 45 de zile pentru rezolvarea problemei si, cum nu se mai putea emite pentru a treia oara un act normativ cu acelasi continut, s-a hotarit sa fie destituiti actualii directori. Vineri dupa-amiaza ei asteaptau sa primeasca ordinele de la minister. “Ni s-a spus ca o sa primim, dar nu ni s-a spus cind si cum. Am inteles ca se lucreaza la centru la asa ceva, dar nu stim in ce forma va veni”, ne-a declarat Sorin Sologon, inca directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. La Casa Judeteana de Pensii era aceeasi situatie. “Am dat telefon la serviciul de personal de la Casa Nationala si mi-au spus ca nu stiu nimic. Asteaptau si ei un semn de la minister”, ne-a spus Stefan Dodita, directorul CJP. Si conducerea Directiei Judetene de Statistica era constienta ca urmeaza sa vina un ordin de incetare a activitatii in fruntea institutiei. “Nu am primit nimic deocamdata. La noi probabil ca Secretariatul General al Guvernului trebuie sa trimita la Institutul National de Statistica si de acolo , mai departe, la directiile judetene. Poate saptamina viitoare primim si noi”, a afirmat Doina Federovici, directorul DJS. Aceasta conduce institutia in baza unui contract de management incheiat in mai 2009.
Practic, democrat-liberalii se afla in situatia fara precedent de a-si dat afara proprii oameni. Posturile de directorii coordonatori infiintate prin amintitele ordonante dispar si se revin la cele de directori executivi. Problema este ca acestea trebuie ocupate de functionari publici, ori PD-L – istii directori coordonatori nu au acest statut. Ca atare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a initiat un proiect de lege prin care este abilitata sa dea aviz anumitor persoane pentru ocuparea functiilor pina la organizarea unor concursuri. Astfel, democrat-liberalii ar putea sa isi pastreze oamenii. Mai intervine insa o problema : proiectul de modificare a statutului functionarilor publici a fost deocamdata adoptat numai de Senat. Abia luni 1 martie el este programat sa fie dezbatut in comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor.
„Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei obliga guvernatii sau Legislativul sa ia masuri in sensul in care CCR a luat decizia, adica acele articole din lege sau ordonanta care sunt declarate neconstitutionale trebuie ori eliminate, ori documentate pentru a intra in legalitate. Nu stiu ce sa spun in chestia asta, teoretic trebuie sa mearga in procedura in Senat, saptamina viitoare in Camera cu procedura de urgenta si dupa aia in comisie si in plen. Oricum, situatia este la nivel national, nu numai la Botosani”, a afirmat Catalin Buhaianu. Acesta are o viziune devastatoare a ceea ce urmeaza pentru directorii PD-L. „Dar daca CCR a declarat ca ordonantele sunt neconstitutionale, atunci prin efectul legii directorul care era o sa revina pe post, trebuie sa acceptam realitatea, ca asta este, nu avem ce face”, a concluzionat parlamentarul, care, cu alte cuvnte, crede ca directorii PNL, care erau functionari publici la data aprobarii primei ordonante de catre Guvern, vor reveni, cel putin pentru o perioada pe functii.
Totusi, sefii PD-L asteapta ca odata cu ordinele de destituire sa primeasca si altele prin care sa fie numiti cu delegatie. Ce se va intimpla nimeni nu poate spune cu siguranta.