Incepand de luni, 15 februarie, timp de 48 de zile, credinciosii ortodocsi si catolici vor pregati Sarbatoarea Invierii Domnului ce va fi serbata impreuna de ambele confesiuni, pe data de 4 aprilie.
In acest interval, de aproape sase saptamani, credinciosii vor incerca sa se abtina de la alimentele din carne, branza si lactate. Fiecare credincios este bine ca la inceputul postului sa aibe o discutie cu duhovnicul, ca in functie de varsta, starea de sanatate, sau pregatirea sufleteasca sa poata avea un regim adecvat. In unele situatii, credinciosii pot primi dispensa din partea preotului.
Totodata aceasta perioada reprezinta si un moment de reflexie a fiecaruia in ceea ce privire relatia cu semenii si cu Dumnezeu. Biserica recomanda credinciosilor sa se spovedeasca si sa se impartaseasca ori de cate ori au ocazia in acest interval de timp.
Desi este considerat cel mai aspru si mai lung post, efectele terapeutice ale acestuia sunt recunoscute de medici, fiind cea mai benefică şi mai radicală cură de dezintoxicare. In timpul unei perioade de post negru intră in acţiune o multitudine de mecanisme subtile In care este implicat intregul organism, pină la nivelul celular – lipidele din ţesuturile sub-cutanate sunt consumate, iar arderile se obţin şi pe seama proteinelor din ţesutul muscular. Tot ce este in exces in trupul nostru se consumă, intreg organismul participind la efort.
Cea mai mare parte a "miraculoaselor" vindecări de cancer sunt asociate unui regim alimentar foarte sărac in proteine animale, grăsimi şi zaharuri.
Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de catolici si de ortodcsi in 2004 -11 aprilie si in 2007-8 aprilie. Ortodocsii si catolicii vor mai serba impreuna Pastele in 2010-4 aprilie, 2011- 24 aprilie, 2014-20 aprilie, 2017 -16 aprilie si apoi in 2025 -20 aprilie.