Parlamentarii lasa pe altii sa faca economii

Parlamentarii botosaneni au declarat in repetate randuri ca bugetul aprobat pentru anul 2010 este unul insuficient, afectand in mod direct judetele mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, printre care si Botosaniul. Pentru ca statul sa nu ramana fara bani, se vor lua masuri care sa vizeze reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar.

Cei noua demnitari care reprezinta interesele botosanenilor in Parlament spun ca ar fi de acord sa renunte la anumite drepturi banesti, insa doar daca o masura similara se va aplica si celorlalti angajati de la stat. "Nu m-ar deranja sa mi se reduca din indemnizatia de parlamentar. De la 4.900 de lei ar putea sa o aduca la 2.000 de lei pe luna, dar ar trebui sa scada si salariile unor directori, chiar din Botosani", a specificat deputatul PSD Costica Macaleti, adaugand ca economiile ar putea incepe de la schimbarea politicii salariale la regiile autonome, acolo unde un demnitar ar putea fi umilit cu usurinta de un coordonator, pe linia drepturilor salariale.

Deputatul independent Neculai Rebenciuc sustine ca nu este de acord cu reducerea indemnizatiei, aceasta fiind considerata mica, dar ar fi de acord sa renunte la 50% din suma pentru cazare, in valoare de aproape 9.000 de lei lunar.

Deputatul PD-L Catalin Buhaianu ar fi de acord ca o luna sa lucreze gratis, dar si cu o eventuala reducere a indemnizatiei. "Declarativ, toti am fi de acord, am fi buni samariteni, dar oricum indemnizatiile noastre nu sunt varsate la bugetul de stat, ci raman in Trezorerie", a specificat demnitarul, adaugand ca avand in vedere ca unii angajati de la stat castiga mai mult decat parlamentarii, mai intai ar trebui reduse veniturile acestora. Catalin Buhaianu afirma ca ar putea avea in vedere plata proprie a transportului, fara a i se mai deconta cei aproape 2.000 de lei, insa nu poate renunta la suma de 3.000 de lei pe care o primeste pentru cazare in regim de chirie.

Alesii pun conditii pentru diminuarea salariilor

Mai drastic in privinta masurilor care ar putea fi luate pentru economii a fost deputatul liberal Florin Turcanu, care a precizat ironic ca ar fi cazul ca toti parlamentarii sa isi vanda casele pentru a da banii la buget. Liderul organizatiei judetene a PNL a adaugat ca ar accepta sa nu primeasca indemnizatie, pentru ca nu a intrat in Parlament pentru a primi bani, dar a tinut sa mentioneze ca nici ministrii nu ar trebui platiti.

Si senatorii sunt de acord cu reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar, atat timp cat nu sunt vizati direct. Amintindu-si de referendumul privind reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300, senatorul Gheorghe Marcu a remarcat ca aplicarea initiativei nu va aduce economii fantastice, din moment ce un singur ministru, Elena Udrea, are nevoie de 69 consilieri personali.

Si ceilalti alesi botosaneni au spus ca reducerea numarului de parlamentari nu ar reprezenta o economie majora la buget, dupa ce in campania electorala majoritatea au incercat sa-si atraga cat mai multi sustinatori declarand ca se vor lupta pentru reducerea numarului alesilor si implicit a cheltuielilor din Parlament.