Detinut din Botosani, trimis in judecată pentru că a inşelat mai multe persoane dindu-se drept magistrat

Deţinut in Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, care s-a dat drept preşedintele Curţii de Apel Suceava sau procurorul general al Parchetului de pe lingă Curtea de Apel Suceava, a fost trimis in judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) pentru săvirşirea mai multor fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ovidiu Rusu, persoană privată de libertate in Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, este acuzat de nouă infracţiuni de trafic de influenţă, şapte infracţiuni de instigare la fals material in inscrisuri oficiale, şapte infracţiuni de uz de fals, şapte infracţiuni de folosire a instrumentelor oficiale false şi cinci infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale, iar fratele său, Silvestru Rusu, de opt infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, şapte infracţiuni de fals material in inscrisuri oficiale şi şapte infracţiuni de uz de fals.

Procurorii au reţinut că inculpatul Ovidiu Rusu, aflat in penitenciar, prin stabilirea de contacte telefonice cu persoanele denunţătoare, a lăsat să se creadă că este preşedintele CA Suceava sau procurorul general al Parchetului de pe lingă acestă instanţă, identităţi in legătură cu care a afirmat că are influenţă asupra judecătorilor, procurorilor, experţilor IML, a unui funcţionar din conducerea MIRA şi ii poate determina pe aceştia să indeplinească acte din sfera atribuţiilor de serviciu de natură să rezolve realizarea intereselor cumpărătorilor de influenţă, respectiv punerea in libertate a unor persoane private de libertate aflate in arest sau in penitenciar sau soluţionarea favorabilă a unor dosare civile.

"Pentru a-i convinge asupra presupusei legalităţi a demersurilor sale pe cei dispuşi să plătească sumele de bani, inculpatul Ovidiu Rusu il instiga pe fratele său să falsifice inscrisuri oficiale care apoi erau expediate in plicuri poştale cumpărătorilor de influenţă. Hirtiile astfel trimise erau comunicări cu numere de inregistrare, semnături şi ştampile falsificate, avind aparenţa unor documente emise de instituţii ale statului, cum ar fi instanţe sau parchete", susţin anchetatorii.

Sursa citată menţionează că, in urma acestor activităţi infracţionale, inculpatul Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la un număr de nouă persoane denunţătoare, prin intermediul fratelui său, suma totală de 107.600 de euro şi 13.200 de lei din care a primit efectiv suma de 100.852 de euro şi 3.200 de lei.

DNA mai precizează că prejudiciul a fost parţial recuperat prin măsurile asiguratorii dispuse. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Suceava