Perioada de criză a impus reducerea cheltuielilor in majoritatea domeniilor de activitate. In sistemul sanitar, guvernanţii au cerut diminuarea cheltuielilor cu 15%. In cazul celui mai mare spital din judeţ, acest lucru inseamnă aproape un milion de lei pe lună. Pentru asta se fac economii in toate domeniile, fără a se ţine cont că sunt afectaţi pacienţi sau salariaţi. Bolnavi care stau pe intuneric in saloane sau in sala de aşteptare şi care pot face un duş doar in anumite intervale ale zilei sunt doar citeva din măsurile de criză luate in spitale. Asta deşi, la Maternitate de exemplu, holurile nu sunt iluminate natural şi pot avea loc accidente. Sunt şi unităţi medicale unde pacienţii au oră de stingere. "A venit infirmiera şi la ora 22 ne-a stins lumina in salon şi a spus că astea sunt ordinele. Am crezut că e o glumă, dar a doua seară o altă asistentă a făcut acelaşi lucru. Au spus că fac economie", a povestit un bolnav internat la Spitalul Judeţean.
Conducerile unităţilor sanitare recunosc faptul că unele din măsurile luate pentru reducerea cheltuielilor ii afectează pe pacienţi. Chiar şi cu economii, de multe ori pacienţilor li se spune mai mult sau mai puţin oficial că trebuie să vină de acasă cu unele medicamente sau chiar materiale sanitare. "Sunt două feluri de cheltuieli, cheltuielile legate de administraţie şi cele de personal. S-au achiziţionat două generatoare de abur produse in Statele Unite şi astfel o investiţie de peste 100.000 de lei va fi amortizată in maxim un an. S-a dispus raţionalizarea apei calde menajere, care se distribuie după un program zilnic. Din proprie iniţiativă şefii de secţie au decis şi raţionalizarea consumului de energie electrică. Toate aceste măsuri cumulate aduc economii", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judeţean Mavromati.
Angajări sistate in sistemul bugetar
In Primăria Botoşani nu se mai aprind becurile de pe holuri, la baie nu mai există apă caldă la robinet, iar după trei minute de vorbit la telefon convorbirea se intrerupe. Sunt restricţii şi la folosirea consumabilelor, hirtiile folosindu-se pe ambele feţe. S-a apelat şi la renegocierea contractelor la telefonie fixă şi mobilă, care a adus o reducere a facturilor cu 30-40%. Tot in ideea efectuării unor economii s-a renunţat la un post de paznic. "Dacă nu dai hirtie şi pixuri cite au fost solicitate, sigur că măsura deranjează, dar toate aceste măsuri administrative au fost luate pentru a ne putea lua salariile", spune Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei. Oficialul susţine că dacă se va impune, se vor lua şi alte măsuri. "Deocamdată singurele domenii unde avem probleme sunt asigurarea subvenţiei pentru transportul local şi Poliţia Comunitară", mai afirmă Valerian Sănduc. Oficialul susţine că, prin aceste măsuri, costurile s-au redus cu peste 30% comparativ cu primul semestru din 2009.
Şi la Consiliul Judeţean (CJ) şi Prefectură s-au luat măsuri anticriză, cea mai importantă fiind blocarea angajărilor. Din această cauză vicepreşedinţii nu au secretare. "In plus, incercăm o mai bună organizare a muncii pentru a diminua numărul orelor suplimentare. Am sistat şi premiile", a declarat Mihai Ţibuleac, preşedintele CJ.
Alte măsuri anticriză adoptate, cum ar fi reducerea numărului de foi utilizate sau a consumului de electricitate prin sistarea funcţionării lifturilor sunt considerate bune, insă nu suficiente pentru combaterea recesiunii financiare.
Benzină plătită din banii poliţiştilor
In cazul Parchetului de pe lingă Tribunalul Botoşani măsurile pentru reducerea cheltuielilor privesc limitarea accesului la lift, restricţionarea consumului de hirtie, a folosirii telefonului şi a deplasărilor cu maşinile de serviciu. Pentru reducerea consumului de hirtie, prim-procurorul Cristian Popovici a dispus ca toate comunicările dintre unităţile din judeţ să se facă prin Internet, iar, in cazul celor către terţi, documentele să fie scrie cu caractere mai mici.
Din lipsă de fonduri, maşinile Inspectoratului Judeţean de Poliţie sunt scoase din garaj numai in situaţii de necesitate, şefii din teritoriu trebuind să verifice la singe consumul de carburanţi. Unii poliţişti au fost nevoiţi chiar să plătească benzina din banii lor. O altă măsură aplicată de curind a fost suspendarea decontării chiriilor pentru poliţiştii repartizaţi in alte localităţi decit cele de domiciliu.
Restricţii asemănătoare au fost impuse şi la Direcţia de Finanţe, unde majoritatea telefoanelor au fost parolate pentru a nu se putea suna in exterior. Doar din biroul şefilor de servicii se poate suna in afară, insă convorbirile sunt monitorizate de un program informatic.