Spectacol al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani pentru românii din Cernăuți

Teatrul Mihai Eminescu Botosani si spectacolul Ivan Turbinca la CernautiJoi, 24 septembrie 2015, la Teatrul “Olga Kobyleanska” din Cernăuți – Ucraina, începând cu ora 1800, s-a desfășurat prima activitate din cadrul Proiectului „Zilele Teatrului Mihai  Eminescu“ ediția a IX-a, sub genericul „Teatrul – un liant al tuturor românilor din afara graniților“, respectiv, reprezentația cu spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și are ca parteneri principali Teatrul „Mihai Eminescu“ Botoșani, Asociația Culturală „Amfiteatru – 2006“, Teatrul „Olga Kobyleanska” din Cernăuți, Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca – Republica Moldova, Teatrul „Masca” din București, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani, Asociația Județeană a Filateliștilor și Numismaților.

like facebookScopul activității de la Cernăuți a fost acela de a prezenta spectatorilor pagini memorabile din opera lui Ion Creangă, cu farmecul zicerilor de duh, al proverbelor și snoavelor impregnate de o profundă filosofie a satului românesc, totul învăluit într-o limbă română tradițională, așa cum a fost vorbită sute de ani de populația românească – inclusiv cea din zona Bucovinei.

Am dorit ca, prin intermediul teatrului, românii din zona Cernăuților să ia încă într-un rând contact cu  tezaurul limbii române, cu gândirea și vorbirea românească. În momente destul de tensionate în zonă, Teatrul „Eminescu” din Botoșani a venit – îndeosebi către românii din Nordul Bucovinei – cu un mesaj de toleranță și pace, cu aducerea în actualitate a valorilor etern umane, cele care au asigurat liniștea și prosperitatea din această parte a Europei de-a lungul a sute de ani”, se arată într-un comunicat al teatrului.

Sala Teatrului din Cernăuți a fost arhiplină, la acest spectacol fiind prezenți aproape 1000 de spectatori. La final, s-a aplaudat minute în șir, zeci de spectatori au oferit flori, entuziasmul și mulțumirea pentru acest spectacol românesc deosebit de reușit citindu-se pe chipul tuturor spectatorilor, fie ei tineri, elevi sau pensionari.

„Într-o apreciere generală – spectacolul a fost un triumf. Un triumf al ideilor de pace, înțelegere, toleranță, respect față de limba și civilizația românilor din zonă. Promovarea spectacolului a fost cu totul de excepție. Societatea Culturală „Mihai Eminescu“, a românilor din zona Cernăuților, în frunte cu veșnicul entuziast Vasile Bîcu, conducerea Teatrului „Olga Kobyleanska“ – Iuri Marceak – director general și Victor Jurat – director marketing, presa scrisă și cea audio vizuală din Cernăuți au făcut ca în seara spectacolului spre teatru să curgă valuri de oameni. Mulțime de autocare și mașini mici au adus la spectacol români din zona Cernăuților pentru a fi de față la întâlnirea cu limba română și teatrul românesc.”, se mai arată în comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *