Persoanele autorizate pentru deţinerea portul şi folosirea armelor şi muniţiilor trebuie să se prezinte o dată la 5 ani, la unităţile de poliţie specializate, pentru vizarea permisului de armă, in conformitate cu prevederile art. 27 alin. (l) din Legea nr. 295/2004.
In perioada 1 iunie- 30 octombrie 2009 va fi declanşată la nivel naţional "Acţiunea de viză a permiselor de armă şi atestatelor de colecţionar intitulată VIZA 2009".
La acţiunea de viză a permiselor de armă din anul 2009 se vor prezenta doar posesorii de arme care au fost autorizaţi pentru prima dată in anul 2004.
Astfel, posesorii de arme, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (l) din HG nr. 130/2005 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, titularii permiselor de arma tip A şi tip B au obligaţia de a se prezenta la viza permisului de armă in perioada stabilită de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, in locurile indicate, avind asupra lor următoarele:
-permisele de armă şi armele inscrise in acestea;
-actul de identitate;
-permisul de vinătoare şi carnetul de membru vinător vizat pe anul 2008 (in cazul persoanelor cu drept de port şi folosire al armelor de vinătoare;
-cererea tip care va fi completată şi semnată inclusiv pe verso de către titularul permisului de armă, pentru a confirma că a fost instruit cu privire la unele reguli generale care trebuiesc respectate de către posesorul permisului de armă.
-fotografie color (dimensiune 4×5 cm)
-adeverinţa care să ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază (in cazul persoanelor care indeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice);
-documentele de predare-primire (contract de inchiriere) a armelor de apărare şi pază, (in cazul in care sunt inchiriate de la armurierii autorizaţi);
-adeverinţa care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I, pentru persoanele care deţin arme de tir şi nu sunt vinători autorizaţi;
-atestatul de colecţionar, in cazul persoanelor fizice care deţin arme in colecţie;
-certificatul medical tip, din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme şi muniţii, eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni inainte de depunerea cererii;
-aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme şi muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni inainte de depunerea cererii de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat in condiţiile legii;
-certificat de cazier judiciar.
In conformitate cu prev. art. 26 din H.G. nr. 130/2005 ,,este scutită de prezentarea certificatului medical persoana care este dotată cu armă de serviciu letală şi poate face dovada indeplinirii condiţiilor referitoare la starea de sănătate prin prezentarea unei adeverinţe eliberate de angajator sau, in cazul sportivilor şi antrenorilor de tir ori biatlon, eliberate de clubul sportiv sau de federaţia sportivă naţională de specialitate din care fac parte, prin care se certifice faptul că solicitantul a fost examinat din punct de vedere medical şi că a fost declarat apt să poarte şi să folosească arme letale".
Avind in vedere prevederile art. II din Legea nr. 152/2008 privind modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, la acţiunea de viză deţinătorii de arme letale nu vor avea obligaţia prezentării documentelor care să ateste efectuarea cursului de instruire teoretică şi practică pe linie de arme şi muniţii.
Potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr. 295/2004, referitor la vizarea permisului de armă "Titularii permiselor de arme sunt obligaţi să se prezinte la implinirea termenului prevăzut la alin. (1), in locurile stabilite de către inspectoratele judeţene de poliţie şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, cu armele inscrise in permise, precum şi cu documentele stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi", in caz contrar, neprezentarea la poliţie in vederea vizării permisului de armă in condiţiile stabilite anterior este considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1000 lei.
Pentru relaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice situat in mun. Botoşani, str. Cornişa, nr.10 sau la telefon 0231/507733.