Patru primarii, dintre care trei conduse de primari PD-L, sunt verificate de Departamentul Antifrauda al Guvernului cu privire la legalitatea derularii unor proiecte SAPARD de modernizare a drumurilor. Cele patru primarii au executat lucrarile cu aceeasi firma, condusa de un om de afaceri apropiat PNL-ului. Acesta din urma acuza ca verificarile Antifrauda sunt comandate politic. In mediul de afaceri se zvoneste ca totul ar avea si o componenta economica, o rafuiala intre patronii din constructii.
Guvernul Romaniei a inceput verificarea catorva contracte cu finantare SAPARD derulate de patru dintre comunele botosanene in ceea ce priveste modernizarea unor drumuri. Primariile verificate sunt cele ale comunelor Ibanesti, Braiesti, Suharau si Sulita. Ioan Toma, primarul comunei Braiesti, spune ca nu exista niciun element de ilegalitate in derularea programului SAPARD in comuna sa si ca a pus la dispozitie toate documentele solicitate de Departamentul pentru Lupta Antifrauda(DLAF).
"Normal ca le-am pus la dispozitie tot ce vor, dar nu au ce sa gaseasca pentru ca nu s-a facut nimic in afara legii", a declarat Toma. Acesta este unul dintre primarii PDL din judet, dar in trecut a fost si membru PNL. Primarul din Braiesti a spus, in gluma, ca aceasta verificare ar fi putut fi dictata de catre PSD, avand in vedere ca este vorba despre primarii PDL si una cu primar independent, respectiv Suharau, care au lucrat cu o firma al carui patron este cunoscut ca fiind apropiat al PNL.
Mirel Vlas, patronul societatii de constructii care a executat drumurile prin programul SAPARD pentru cele patru primarii, sustine ca verificarea DLAF se face la presiune politica. "Cei de la Antifrauda fac verificarile si ei sunt corecti, dar cine i-au trimis nu stiu? Ei spun ca verifica toate programele, insa nu stiu cum din atatea proiecte executate au luat patru executate doar de firma mea. Sunt convins de corectitudinea celor veniti in control, dar nu am aflat cine i-a trimis. Cand vrei sa muncesti nu esti lasat iar legea e facuta in tara noastra pentru a sparge capul cui este incomod. Haideti sa nu fim naivi, dar acest control nu este unul intamplator. in ceea ce priveste faptul ca trei dintre primarii sunt conduse de primari pedelisti, eu cred ca acela sau aceia care au ordonat controlul nu se mai uita pe cine manjesc atat timp cat ei au de atins un scop anume, chiar daca printre victime se numara si oamenii lor", a declarat Vlas.
Marcel Chelariu, primarul comunei Suharau, singurul primar independent din judetul Botosani, este de parere ca verificarile DLAF sunt fara vreo tenta politica si au menirea de a verifica legalitatea cheltuirii banilor europeni folositi in programul SAPARD.
"Eu nu cred ca este vreo rafuiala politica. Cei de la Antifrauda au venit si la noi, au consultat documentele necesare, au vazut drumul si au plecat. Inca nu ne-au transmis o concluzie a controlului, dar au vazut ca drumurile facute la noi sunt de o calitate foarte buna, asfaltul se mentine extraordinar de bine. Ar fi oarece probleme la niste santuri, dar suntem in perioada de garantie si constructorul le va repara", a spus Chelaru. La Suharau proiectul finantat de SAPARD s-a ridicat la un milion de euro, bani cu care s-au asfaltat patru kilometri de drum intre Plevna si Suharau, precum si doi kilometri la Oroftiana.
Reprezentantii Institutiei prefectului, reprezentantii Guvernului in teritoriu, sustin ca stiu de existenta controlului, insa DLAF nu le comunica nici obiectul anchetei si nici rezultatele acesteia.
Control atras de concurenta in afaceri
Surse din mediul de afaceri sustin ca verificarea DLAF s-a facut la presiunea exercitata de anumiti oameni de afaceri apropiati de actuala putere politica si care prin intermediul unor politicieni au facut lobby pentru declansarea controlului.
Piata constructiilor la Botosani a devenit una neincapatoare pentru toate firmele care activeaza in acest sector. Faptul ca multe societati au efectuat in prima parte a anului multe lucrari, fara a primi vreun leu de la stat pentru ele, a dus la o situatie financiara dramatica pentru cativa constructori. Este vorba de milioane de euro scosi de patronii din constructii, bani cu care au fost efectuate lucrari pentru diverse institutii ale statului si care vor fi recuperati foarte greu in unele cazuri, deoarece este vorba despre proiecte care s-ar putea sa fie finantate abia peste un au sau doi. Din acest motiv, pe piata locala a inceput un razboi surd intre marii jucatori din constructii, in special intre cei cu relatii in mediul politic. Pana acum, o singura firma de constructii a reusit sa se distanteze pe piata locala, avand, in acelasi timp, si o puternica dezvoltare la nivel regional si chiar national.
"Exista o presiune impusa de anumiti constructori locali care incearca sa impiedice dezvoltarea unora dintre concurenti tocmai pentru ca acestia sa nu devina prea puternici. Avem deja o firma deosebit de dezvoltata care nu este afectata de jocurile locale si care a reusit dezvoltarea afacerii atat pe vertical, cat si pe orizontal. Dezvoltarea concurentei, in momentul actual de criza economica, ar reprezenta pierderi financiare mari pentru cativa jucatori de pe piata care ar dori ca dezvoltarea sa se faca fara ca ei sa ramana in urma", ne-au declarat surse din cadrul mediului de afaceri