Dacă din cauza crizei financiare botoşănenii au parte de o viaţă scumpă, deficitul de locuri de veci face ca la Botoşani şi moartea să fie usturător de scumpă. O simplă oră petrecută in Cimitirul Pacea scoate la iveală aspecte mai mult decit evidente ale unei adevărate mafii ce domneşte peste liniştea morţilor.
Municipiul se confruntă de ciţiva ani cu lipsa locurilor de veci. Din diverse variante vehiculate, mai marii oraşului au recurs la extinderea in ripă a cimitirului, aşteptind terenuri de la Ministerul Apărării Naţionale pentru constituirea unui nou cimitir.
Prin urmare, omul de rind, care nu şi-a concesionat pină acum un loc de veci, are două posibilităţi. Să se mulţumească cu un mormint in coasta dealului Cornişa, unde ai nevoie de un bun echilibru ca să aprinzi o luminare, sau să ceară ajutorul "mafiei".
Cea de a doua variantă este uşoară, dar scumpă, şi este, in realitate, o bătaie de joc la adresa oamenilor simpli, aflaţi la necaz. O singură intrebare pusă unui bărbat ce merge des la cimitir pentru a ingriji un mormint dă soluţia.
"Vecinul meu a negociat cu şeful cimitirului, tipul mare şi bine făcut, şi a cumpărat in urmă cu două săptămini un loc de veci pe al treilea rind de la aleea principală, chiar in dreapta bisericii. A dat 3.500 de lei. Deci vorbiţi cu el", a fost sfatul dat. "Şeful cimitirului" este angajat al Urban Serv, societatea care administrează cimitirele municipiului, insă ieri nu a fost de găsit. A putut oferi detalii cimitireanul "Mircea", singurul angajat prezent la serviciu, restul brigăzii fiind liberă, ca in fiecare luni. "Mai sunt oameni care vin să cedeze locul de veci. Lasă la noi un număr de telefon, dar costă. Trei-patru mii de lei, chiar mai mult, dacă lucrarea funerară este mai scumpă. Fac şi ei un ban, doar nu renunţă nimeni la ceva de pomană. Mai treceţi pe la noi şi vă punem in legătură cu ei. Acum nu avem niciun număr de contact", a spus cimitireanul.
Un astfel de număr poate fi găsit in paginile de anunţuri din media. Contactat telefonic, autorul unui astfel de anunţ a declarat că deţine două locuri de veci rezervate pentru părinţi, dar s-a răzgindit şi ii va inmorminta la ţară.
"Eu vă cer cam cit am dat la muncitori pentru lucrare. Să vedeţi ce frumoasă este. Cam 4.800 de lei", a fost oferta afaceristului.
Monopol pe monumente funerare
Lucrarea monumentelor funerare este o altă parte a poveştii de tip mafiot. Societăţile de profil din cimitir au preţuri extrem de piperate, ţinind cont că doar citeva plăci de piatră şlefuită costă mii de lei. Mai mult, acestea au instaurat la Pacea un monopol peste care foarte greu se poate trece. Doi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie il avertizau ieri pe cimitireanul Mircea că "s-a dat" la nişte muncitori ce lucrau pe un mormimt fără să fie de la firmele locului.
"Vor lucra doar pe acel mormint şi după aia pleacă", spuneau oamenii legii, iar cimitireanul, care cel puţin pe hirtie nu are voie să lucreze la vreo firmă privată din cimitir, se scuza: "dar eu nu m-am dat la ei, ba dimpotrivă ii ajut, dacă trebuie". Contextul e uşor de imaginat. Nu au voie să lucreze in cimitir decit firmele locului, cu preţurile lor, care coşcovesc botoşănenii de rind, iar societăţile sunt mină in mină cu administraţia cimitirului. Cei care vin din afară să lucreze, pentru că au fost angajaţi de beneficiari, sunt ameninţaţi şi alungaţi.
Directorul Urban Serv susţine că nu poate proba acuzaţiile
Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv, a explicat că a mai primit sesizări privind invirtelile pe care le fac subordonaţii săi de la Pacea şi Eternitatea, insă niciuna nu a putut fi probată. "Mita e greu s-o probezi. Oamenii nu mai recunosc nici că au dat, nici că au luat bani pentru un loc de veci. Pentru ambele cimitire am primit reclamaţii, am făcut cercetări, dar niciuna nu a putut fi soluţionată prin sancţionarea celor in cauză", a declarat Gheorghe Pricopi. Acesta a precizat că in cimitir sunt primite să lucreze toate firmele autorizate să efectueze lucrări , iar dacă oamenii doresc să-şi lucreze cu un privat e de-ajuns să facă o cerere scrisă. "Dar nu s-a intimplat decit o singură dată in ultimii ani", a spus managerul.
Pentru a mai face faţă crizei locurilor de veci, conducerea Urban Serv intenţionează să restricţioneze cererile. Propunerea constă in aprobarea solicitărilor doar pentru persoane decedate sau de peste 60 de ani.
Tot criza locurilor de veci ii face pe botoşăneni să se inmorminteze in stil etajat. "Un loc de veci" inseamnă la Pacea spaţiu pentru două sicrie, unul peste altul. "Chiar şi trei se pun intr-un singur mormint", a comentat un discipol al cimitireanului.