Seceta mai dă o lovitură! Mii de țărani își vând animalele, pentru că nu au furaje. Vezi la ce prețuri!

vaci secetaSeceta lovește puternic nu doar în proprietarii de terenuri agricole, care și-au văzut culturile distruse, ci și în crescătorii de animale.

De teamă că nu vor avea cu ce să își hrănească animalele, mii de țărani au decis să își vândă vitele sau porcii din gospodării.

Grav este că de situația lor profită firmele de achiziții intermediare sau abatoarele, care au scăzut drastic prețul la animalele cumpărate.

Față de anul trecut, prețul în viu al unei vaci a scăzut la aproape jumătate, de la 7 lei/ kg la doar 3,5 lei.

like facebookÎn aceste condiții, tăierile de vaci din abatoarele botoșănene de la Roma, Darabani, Răchiți sau Dracșani au crescut, ele ridicându-se la aproape 500 de bucăți/zi.

„Seceta decimează fermierii. Se vând animalele pe nimic. Nu știm ce o să facem, unde o să ajungem”, a spus unul dintre fermieri.

Situația este mult mai gravă pentru proprietarii de porci. Deși și pentru porci prețul este foarte mic, sub 4 lei/kg în viu, aceștia nu sunt căutați pe piață.

„Porcii nu îi cumpără nimeni. Sună lumea și ne întreabă dacă facem achiziții, dar nu îi ia nimeni. Abatoarele importă, pentru că ese mai ieftin afară”, a declarat Florin Țurcanu, directorul abatorului Florea Carn.

Între timp, prețul furajelor a crescut seminificativ. Porumbul boabe se vinde acum cu 1 leu/kg, în condițiile în care în primăvare era 50 bani/kg, iar prețul balotul de lucernă s-a triplat, el ajungând până la 15 lei, de la 4 lei cât era până acum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *